Hlavní obsah

Na knižním veletrhu Slováci, Fulghum i Clarke

Právo, František Cinger

Čestným hostem 19. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha, který pozve návštěvníky na holešovické Výstaviště od čtvrtka 16. do neděle 19. května, bude náš východní soused s heslem „Slovensko (po)čítajte s nami“, oznámila ředitelka veletrhu Dana Kalinová.

Foto: ČTK: Michal Doležal

Kanadský novinář a překladatel Paul Wilson

Článek

Ředitelka Literárně-informačního centra v Bratislavě Miroslava Vallová dodala, že toto „čestné hostování“ se rodilo během dlouholeté spolupráce. Vede k němu i jubileum rozdělení republiky, 100. výročí narození Dominika Tatarky a 1500 let od příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

V Praze se tak představí nejen dvacet nových, do češtiny přeložených knih slovenských autorů, ale přijede na sedmdesát tvůrců, mimo jiné Laco Ballek, Anton Hykisch, Daniel Hevier, Anton Baláž či Peter Krištůfek. S bohatým programem budou tvořit součást prezentace vystavovatelů a zahraničních hostů ze 30 zemí a regionů.

Své fanoušky si na festivalu jistě najdou také americký prozaik Robert Fulghum, britský humorista Stephen Clarke nebo německý romanopisec Wilhelm Genazino.

Cenu Jiřího Theinera za propagaci české kultury získá kanadský novinář a překladatel Paul Wilson (1941), vyhoštěný po desetiletém pobytu za pomoc akcím Charty 77, jehož jazykem promlouvají ve světě Škvorecký, Hrabal, Klíma a další. Cenu Nadace ČLF převezme Ivan Wernisch za knihu Živ jsem byl.

Už tradičně veletrh doprovodí přehlídka divadelních a filmových představení. Vše zahájí již 11. května v pražském Café Fra poetický maratón, v němž vystoupí desítky českých básníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám