Hlavní obsah

Na Horníčka vzpomíná celý národ

ČTK, novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, PLZEŇ

Smutečně vyzdobená historická budova Národního divadla v Praze byla místem posledního rozloučení s oblíbeným hercem, prozaikem, dramatikem, režisérem a výtvarníkem Miroslavem Horníčkem, který zemřel 15. února ve věku nedožitých 85 let.

Foto: Vypsaná Fixa

Kapela Vypsaná Fixa

Článek

Před polednem prošly před rakví stovky obdivovatelů jeho inteligentního humoru. Mnozí z nich, s kytičkou v ruce, postáli v tichém zamyšlení a připomněli si všestranně nadanou osobnost, která zaujala několik generací.

Vzpomínal Jiří Suchý i Pavel Dostál

Že Horníčkův humor byl noblesní, připomenul šéf Divadla Semafor Jiří Suchý. "Vyzkoušel si jeho nejrůznější žánry, přes křehký a poetický humor literární až po jevištní klauniády. Nevyzkoušel si ale žánr dnes nejžádanější - humor lascivní, levný, primitivní a pokleslý," uvedl.

Ministr kultury Pavel Dostál rozesmál smuteční hosty příběhem, jak Horníček zapomněl občanku, a nemohl tak prokázat totožnost, když mu v roce 1967 na olomoucké radnici svědčil na svatbě. "Potkávali jsme se často, naučil mě mnohému. Nevystoupil z mého života ani 15. února, kdy jsem se dozvěděl o jeho smrti," uvedl. Otevřel si poté scénář Kantora Barnabáše a žáků darebáků, v němž má od něj osobní věnování: Pavlu Dostálovi, jednomu z nejhorších žáků, ale nejlepších darebáků.

Pietní obřad, během něhož v podání Pavla Bobka zazněla i píseň Louise Armstronga Blueberry Hill, který bylá znělkou Hovorů H, zakončila česká hymna. Rakev pak byla za zvuků fanfár vynesena ze ´zlaté kapličky´.  Místem odpočinku Miroslava Horníčka, má být rodinný hrob v Kytlici na Děčínsku, kde měl populární herec chalupu.

Herci nechyběli

V čestné stráži na jevišti, na němž, jak se kdysi sám vyjádřil, vytvořil desítky ´zapomenutelných rolí´, se vystřídali jeho přátelé z divadelní obce i uměleckého světa. Byli mezi nimi Iva Janžurová, Vlasta Chramostová, Josef Vinklář, Václav Postránecký, Radovan Lukavský a Jan Kačer, Viktor Preiss, Gabriela Vránová a Ladislav Frej a přátelé z Divadla ABC, kde Horníček působil po boku Jana Wericha, mimo jiné Květa Fialová, Otto Lackovič, Stanislav Fišer, Jaroslava Adamová a Lubomír Lipský

Plzeň nezapomněla

Na Horníčka vzpomínají i v Plzni, kde jako úředník tamní nemocnice zahájil profesionální dráhu. Symbolicky na Miroslava, tedy 6. března, znovu ožije plzeňské Horníčkovo divadlo.

Nedobrovolné divadelní prázdniny zde trvaly téměř sedm měsíců 13. srpna totiž rozbouřená řeka Radbuza zaplavila sál v suterénu plzeňského Domu kultury Inwest do výše tří metrů a zničila veškeré vybavení. "První představení, Suchého koláž To nám to pěkně začíná inspirovaná vytopeným divadlem v Karlíně, bude věnované všem lidem, kteří nám při rekonstrukci pomohli," řekl Právu náměstek ředitele domu kultury Jaroslav Štich. "Veřejnost se může do divadla přijít podívat 24. dubna, kdy vystoupí Wabi Daněk," podotkl Štich a dodal: "Původně jsme doufali, že se slavnostní otevření bude moci zúčastnit i Miroslav Horníček, jehož jméno nese divadlo od roku 2000. Jeho zdravotní stav v posledních měsících ale dával jasně najevo, že je to nereálné," dodal Štich.

 Slavný plzeňský rodák ale na jevišti přece jen chybět nebude. Rampu ozdobí alespoň jeho busta a na průčelí domu kultury by měla přibýt Horníčkova pamětní deska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám