Hlavní obsah

Na 10. CzechTek přijelo 40 000 zájemců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KOPIDLNO

Až na čtyřicet tisíc vzrostl podle organizátorů během noci počet účastníků technivalu CzechTek u Kopidlna na Jičínsku, přitom během soboty se jejich počet pohyboval mezi patnácti až dvaceti tisíci. "V sobotu večer a v noci se jejich počet zhruba zdvojnásobil," řekla ČTK starostka Kopidlna Hana Slavíková.

Foto: Jana Matějíková

rytíři

Článek

Akce, jak potvrdila policejní mluvčí Dagmar Janošková, se zatím obešla bez větších problémů, nemuseli zasahovat ani zdravotníci.

Problémem je pouze s vracejícími se návštěvníky, kteří usedají za volant vyčerpaní, popřípadě pod vlivem drog nebo alkoholu. TV Nova uvedla, že jeden z tanečníků narazil do autobusu skupiny MIG 21, která zapůjčila aparaturu. Měl v krvi přes tři promile.

Hlasitá hudba a čilý ruch však vadí usedlíkům. "Když začnou, duní nám tabulky v oknech, nedá se spát, koukat na televizi, vyjít na dvorek. Je to k zbláznění. Povalují se všude kolem, autem se málem nedá projekt a policajti s tím nic nedělají," komentoval party starší muž z Ledkova.

Více než ledkovští si však podle starostky stěžují lidé kteří mají domy směrem na Jičín. "Ze samotného Ledkova mám stížnost jen od jedné rodiny," řekla ČTK.

Síla technoparty zřejmě začne slábnout v neděli. Zatím se z tábořiště trousí jen skupinky jejích účastníků, masivní odjezd očekávají policisté během nedělního večera a v pondělí. Místní se obávají nepořádku, který po nich zůstane. "V pondělí přijdou pořadatelé na radnici a budeme řešit otázku úklidu. Toho se děsím. Když jsem areál včera procházela a viděla to, mám z toho obavy. Oni slibují, že to uklidí," dodala starostka.

Fanoušci techna jsou nadšení

"Je to ojedinělá akce v celé Evropě. Já jsem na ní poosmé a rozhodně bych si to nenechal za nic na světě ujít," řekl dnes ČTK pětadvacetiletý Martin, který na technoparty do Ledkova přijel s přáteli z Prahy. Těšil se nejen na oblíbenou hudbu, ale i na setkání s přáteli z Nizozemska, Belgie a Německa. Zná je samozřejmě z technoparty.

Ta letošní zatím nezklamala ani osmnáctiletého Martina, který je na podobné akci poprvé. "Pozvali mě kamarádi. Byl jsem zvědavý, trochu jsem se bál, zda má očekávání nejsou přehnaná. Je to tu skvělý, jen by se hodilo nějaké koupaliště," řekl.

Horko žádalo vodu

Vyznavači techna během dne využívali jakékoli příležitosti k osvěžení v horkém dni. Někteří opouštěli přírodní taneční parket, aby si zdřímli ve stanu, autě, karavanu či ve stínu stromů, jiní se máčeli v nedalekém rybníčku, a pak se vyhřívali na silnici. Další se vydali do Kopidlna pro zásoby nápojů. Láhev vody za 30 korun, kterou u areálu nabízel obchodník v karavanu, se totiž zdála řadě českých účastníků příliš drahá.

Krámky v dvoutisícovém městečku tak plnili žízniví tanečníci nakupující převážně limonády a minerálky. "Alkohol zatím skutečně není problémem, který bychom tu museli řešit. Našlo se pár opilých, ale bylo to minimum," řekla mluvčí policie Dagmar Janošková.

Pozemky pronajal zemědělec

Organizátorům je pronajal soukromý zemědělec, který je má pronajaty výhradně k zemědělskému využití. Kopidlnská radnice s pořádáním akce nesouhlasí, zabránit jí však nemohla. Smlouvu o pronájmu svých pozemků považuje za neplatnou. Vůči nájemci pozemků vyvodí v následujících dnech důsledky.

České televizi pronajímatel sdělil, že se na pořadatele zlobí. Pronajal jim za 3000 korun do 34. srona totiž jen 8 hektarů, ovšem účastníci zabrali dvojnásobnou plochu. Navíc mu prý sdělili, že obnovují existující festival a čekají návštěvu osmi set lidí.

Pořadatelé přiznali, že účastníci zabrali větší plochu, že však tomu nedokázali zabránit. Naopak popírají, že by s ním někdy hovořili o velikosti akce.

Radnice, jejíž vedení je v pohotovosti již od středy, kdy se o připravované akci dozvědělo, zatím řešila jedinou stížnost občanů na účastníky technoparty. "Obyvatel Ledkova si stěžoval, že mu chodí na zahradu dělat potřebu. Informovala jsem policii a za čtvrt hodiny mi pán volal zpět, že je to v pořádku," řekla starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám