Hlavní obsah

Muzikanty i fanoušky kontrolují psi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří zpěváci a kapely koncertující v nedávné či současné době ve Spojených státech dbají na bezpečnostní opatření proti covidu s pomocí vycvičených psů. Na svých posledních vystoupeních je měly skupiny Metallica, Tool i zpěvák Eric Church. Informaci o tom přinesl americký hudební magazín Rolling Stone.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Metallica vystoupila v srpnu 2019 v pražských Letňanech v rámci WorldWired Tour. Na snímku kytarista a zpěvák James Hetfield.

Článek

Speciálně vycvičení psi jsou schopni díky skvěle vyvinutému čichu objevit stopy viru u kohokoli mezi diváky i v zákulisí. Pokud virus po očichání rukou a nohou u člověka detekují, posadí se před něj.

Výcviku se jim dostalo u společnosti Bio-Detection K9 se sídlem v Ohiu. V současné době je jich k dispozici dvanáct, osm jiných je ve výcviku a společnost na něj připravuje další.

Countryový zpěvák Eric Church využil služeb psů během svého amerického turné na konci roku 2021. Čtyři němečtí ovčáci ho doprovázejí i na pokračování jeho koncertní série nazvané Gather Again, která byla odstartována 7. ledna letošního roku v Pinnacle Bank Areně v Lincolnu v Nebrasce.

Další psi od zmíněné společnosti jsou na turné rockové kapely Tool. To začalo letos 10. ledna ve městě Eugene v Oregonu.

Psy si najala na loňské koncerty i rocková Metallica. Sekundovali jí ve Fort Lauderdale, v Atlantě a také na vystoupení ke čtyřicátému výročí její existence v San Francisku minulý měsíc. K dispozici jich tam měla tucet. Byli to němečtí i belgičtí ovčáci a labradoři.

Příprava na omikron

Psy hodlají na své koncerty najmout i další umělci. Výcvik jednoho trvá šest týdnů a pro kapely i pořadatele je jejich využití levnější, než by bylo nakoupení testů na covid-19.

Využíváním psů k detekci virů, bakterií a plísní se společnost Bio-Detection K9 zabývá více než deset let. V posledních měsících zaměřuje svou činnost na boj s covidem-19. Chce inspirovat podobné organizace v celém světě a pomoci tak lidem navštěvovat kulturní a sportovní akce i v těžké době.

Jerry Johnson je šéf Bio-Detection K9 a muž, který byl s psími týmy na misích v Iráku a Afghánistánu. Magazínu Rolling Stone řekl: „Na koncertech psi očichávají lidem ruce a nohy, a když ucítí virus, před infikovanou osobu se posadí. Jistě, mnozí lidé jsou velmi překvapeni, když na takových akcích psy potkají. Nemohu prozradit, kolik infikovaných během koncertů psi identifikovali, ale při přípravách vystoupení Metalliky v San Francisku si sedli před dva členy technického týmu. Testy pak potvrdily, že tito byli nakažení koronavirem.“

Dodal, že „očichání“ jednoho člověka psem stojí pouhé dva dolary, přičemž cvičení psi dokážou „diagnostikovat“ až dvě stě osob za hodinu.

„Mnozí lidé jsou k celé věci skeptičtí. Pokud však rozumíte psím instinktům, dává to smysl. Navzájem se očichávají, aby zjistili, zda ten druhý nemá virus. Trénujeme je, aby viry hledali i u lidí,“ řekl Johnson.

V jeho společnosti mysleli i na novou variantu omikron. Pro její zjištění však museli dosavadní způsob detekování trochu změnit. „Nová mutace je jiná, lokalizuje se v průduškách. Museli jsme naučit psy jiným zvykům,“ podotkl Johnson.

„Lidé se seřadí čtyři až šest stop od sebe a sundají si roušku, kterou na sobě měli asi deset minut. Psi roušky očichají a u té, ve které objeví virus, se posadí,“ uvedl pro televizní stanici WBNS Wade Morrell, generální ředitel společnosti Priority One Canine, která nedávno do společnosti Bio-Detection K9 vstoupila.

Psi však nejsou zvyklí pracovat ve velkém davu. „Neprohledáváme celé stadiony, kvůli tomu tam nejsme,“ vysvětlil serveru SWVA Today Shawn Reed, ředitel výcviku Bio-Detection K9. „Není možné nechat před koncertem očichat dav šedesáti tisíc lidí. To psi nezvládnou.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám