Hlavní obsah

Miloval život a peníze neřešil, říká Mercuryho asistent

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita zpěváka Freddieho Mercuyho je neotřesitelná i léta po jeho smrti. Ukazuje to i výsledek dvou částí hudební ankety, která probíhá na Novinkách. Nejlepší popovou písní všech dob byla zvolena Show Must Go On a nejlepší rockovou We Are the Champions. Peter Freestone trávil s Mercurym téměř každý den po dobu 12 let jako jeho osobní asistent a pro Novinky se pořádně rozpovídal.

Článek

Jak dlouho jste s Mercurym pracoval?

Dvanáct let, od listopadu 1979 až do jeho smrti.

Freddieho hudba mi připadá melancholická, ale byl on sám melancholický?

Ne, Freddie byl pravý opak. On miloval život a moje trvalá vzpomínka na něj je, jak se doma směje. Když ho vidíte v rozhovorech, jeho rty neodhalují zuby a nebo si před pusu dává ruku, aby zakryl zuby, protože je nesnášel (Freddie Mercury měl křivé horní zuby, pozn. aut.). Ale doma se smál na celé kolo.

Takže byl v soukromí bezstarostný člověk?

Ano, měl smysl pro humor a nikdy se nenechal ničím srazit na dno.

Staral se třeba o peníze? Věděl vůbec, jak je bohatý?

Ne, jednou říkal, že neví, kolik peněz má. Jeho představa byla, že každý je na zemi za určitým účelem. Říkával: Někteří lidé umějí dobře řídit, tak jsou řidiči, jiní umějí vařit, tak jsou kuchaři a někteří jsou účetní a ti vědí, kolik mám peněz.

Prozraďte nám něco o legendárních party ve Freddieho domě...

On si nejvíce užíval, když pozoroval ostatní, jak se dobře baví. Měl peníze a když slavil 44. narozeniny, pozval 44 hostů a každému z nich dal dárek od Tiffanyho. Jedna z pověstí o jeho party zněla, že po domě chodil trpaslík s mísou kokainu na hlavě. To se nikdy nestalo. Je to perfektní obraz rock´n´rollové party, ale není to pravda. Jistě, byly tam drogy, ale nikdo nikoho nenutil a dělalo se to spíše někde v zákulisí. Policie věděla, že Freddie má kokain, ale protože s tím nechodil na veřejnost, prostě ho nechali být. Typické pro Freddieho bylo, že nejdříve udělal party a pak teprve vymyslel důvod.

Měl nějaké hobby? Četl jsem, že vůbec nesportoval, ale přesto vypadal dost vysportovaně...

Ve škole byl velmi dobrý v boxu a ve stolním tenise.

A později?

Pořád koukal v TV na rugby. A také si vzpomínám, že nikdy nepřečetl žádnou knihu, on četl jedině Architectural Digest a katalogy z aukcí umění. Jeho velké hobby bylo nakupování starožitností.

Prý byl velký sběratel japonského umění...

Ano, měl obrovskou sbírku japonského umění. Také měl Dalího, nějaké viktoriánské portréty a další díla.

Kreslil?

Ano, jeho sestra má všechny jeho obrazy. Pamatuju si, jak jednou prohlížel katalog a uviděl skicu od Matisse za 12 000 liber. Řekl, abych přinesl papír a tužku, a velmi rychle nakreslil kopii k nerozeznání. Pak řekl: "Tohle že má mít hodnotu 12 000 liber? No možná jednou." Pak to podepsal a dal mi to. Nikdy to neprodám.

Řekněte nám něco o vztahu Freddieho a Briana Maye. Nebyla mezi nimi rivalita?

Život v kapele je jako manželství nebo jako společnost se čtyřmi šéfy, všichni členové Queen měli stejnou váhu. Mohli se hádat a řvát, ale další den přišli a zase spolupracovali. Říkal jste, že na vás ta hudba působí melacholicky, ale možná to způsobil Brian. On měl v sobě dvě stránky: melacholii a tvrdý rock. Brian psal více z nahromaděné zkušenosti, zatímco Freddie tvořil z momentální nálady, z toho, co se mu zrovna honilo hlavou.

Přesto existovalo v 80. letech vážné nebezpečí, že se rozpadnou, ne?

Myslím že ano. Před koncertem Live Aid to hrozilo. Queen tehdy přišli o podněty, trochu nevěděli jak dál. Ale pak zahráli na Live Aid a zase cítili tu vzpruhu od publika. Oni potřebovali vědět, že to lidi ještě chtějí, protože na začátku 80. let vládl punk a bylo nemyslitelné, že by se Queen vydali touhle cestou. S albem Hot Space se trochu přiblížili taneční muzice, ale kromě Freddieho se to v kapele nikomu nelíbilo.

Vždycky jsem miloval videoklipy Queen. Záleželo mu na nich hodně?

Určitě, trávil celé dny prací na storyboardu klipů a myslím, že ani jeden klip Queen neukazuje reálný život, všechno je to z říše fantazie.

Jak to bylo s použitím klasického černobílého filmu Metropolis v klipu Radio Ga Ga?

Nevím, od koho přesně ta myšlenka pocházela, ale bylo to součástí Freddieho smlouvy, když se k Metropolisu dělala hudba. Je zajímavé, že jsou v klipu i scény nově udělané "jako z Metropolisu" (Freddie Mercury otáčí obřími hodinami, pozn. aut.)

Co víte o Freddieho rodičích?

Byli na něj strašně hrdí. Před pár týdny jsem se s Freddieho matkou setkal v Montreaux. Je nádherné ji poslouchat, stále mluví o "našem Freddiem". Otec už umřel. Rodiče chodili na téměř všechny koncerty. Fanoušci Freddieho matku milují, když odjížděla, říkala, že nikdy necítila tolik lásky jako od Freddieho fanoušků.

The Very Best Of Freddie Mercury Solo

U příležitosti nedožitých šedesátin vychází The Very Best Of Freddie Mercury Solo na CD i DVD. Deska obsahuje dvacet songů, včetně nevydaných rarit a remixů. Výběr hitů věrně kopíruje sólovou kariéru Freddieho Mercuryho, od jeho prvních a téměř zapomenutých písní, přes slavnou spolupráci s operní divou Monserrat Caballé, až po zremixované šlágry, na které se vždy skvěle tančilo na diskotékách. Singl Love Kills zremixovalo hned několik šikovných dýdžejů mimojiné i Blank & Jones.

The Very Best Of Freddie Mercury Solo, EMI, 2006 

Reklama

Související témata:

Související články

Píseň na pohřbu? Vede Queen

Pětina Evropanů by si přála, aby jim na pohřbu zněla píseň The Show Must Go On od skupiny Queen. Podle zjištění hudební televizní stanice Music Choice...

Výběr článků

Načítám