Hlavní obsah

Nejlepší rockovou písní zvolena We are the Champions

Novinky, Stanislav Dvořák

Skladba We are the Champions od Queen byla zvolena čtenáři Novinek (42 000 hlasujících) nejlepší rockovou písní všech dob. Na druhém místě je Metalica (Nothing else matters) a na třetím Nirvana (Smells like teen spirit).

Článek

We Are the Champions je píseň z geniálního alba News Of The World (1977), které je spolu s Night at Opera nejvíce oceňováno znalci skupiny Queen. Stala se sportovní hymnou a téměř 30 let po svém vydání je  jednou z nejznámnějších písniček na světě. Freddie Mercury v jednom rozhovoru připustil, že když ji skládal, myslel na stadióny. Chtěl fascinovat davy a to se mu vydařilo na 100%.

Skladba je náročná na zpěv a v nejvyšších partech se stávalo i Mercurymu, že nedokázal "zabrat" naplno. Často mu pomáhali ostatní členové skupiny.

Coververze písně existují, ale nestojí za pozornost. Pokusil se o ně třeba americký zpěvák Gavin DeGraw a také jeden účastník americké Superstar. Asi nejzajímavější je v této souvislosti Slovák Peter Pačut, který se svým revivalem Queenmania získal určitou proslulost. Na koncertě Freddie Mercury Tribute písničku zpívala Liza Minelli (vyšlo na DVD).

Partnerem ankety je Rádio Beat

TOP TEN

1. Queen: We are the champions

2. Metalica: Nothing else matters

3. Nirvana: Smells like teen spirit

4. Led Zeppelin: Stairway to heaven

5.AC/DC: Highway to hell

6. Deep Purple: Child in time

7. U2: One

8. Queen: Bohemian Rhapsody

9. Guns n roses: November rain

10. Pink Floyd: Wall 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám