Hlavní obsah

Michael Moore versus George W. Bush v nové knize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde domov tvůj...? nazval filmový a literární bouřlivák Michael Moore svou zatím poslední knihu, která nyní vychází v českém překladu. Před časem slíbil, že titul Hloupí bílí muži, jehož se prodaly ve světě čtyři milióny, bude jeho poslední. Jenomže prezidentské volby v USA ho přiměly v psaní pokračovat.

Foto: AVAROM DNABSEULB
Článek

Na mušce má opět George W. Bushe a připomíná argumenty, které svět zná z jeho dokumentu Fahrenheit 9/11, za nějž získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes.

Ptá se prezidenta USA, proč umožnil, že v prvních dnech po 11. září "dohlédla Saudská Arábie na urgentní evakuaci 24 členů širší rodiny Usámy bin Ládina z USA", řečeno slovy dobové zprávy. Tedy proč pod patronací úřadů Spojených států urychleně odjeli lidé spojení s bin Ládinem. Vždyť Usáma je hlavním "viníkem" útoků na Světové obchodní centrum.

Moore také připomíná, že v roce 1977 založil George Bush starší synovi stejného jména naftařskou společnost Arbusto a 5 procent společnosti činily investice Usámova bratra Salema. To vše autor dává do souvislostí, stejně jako připomíná, že byl guvernérem státu Texas George W. Bush, když v něm v roce 1997 byla přijata delegace hnutí Tálibán.

Z knihy je příliš zřejmé, že vznikla jako součást loňské volební kampaně demokratické strany, v níž před voliči USA obhájil George W. Bush své pojetí politiky i kroky včetně útoku na Irák. Že to byly USA, kdo Saddáma Husajna podněcovaly k válce s Iránem, je zbytečné připomínat. Stejně jako že 83 % Američanů říká, že souhlasí s cíly hnutí za životní prostředí, přitom se USA odmítají připojit k tzv. Kjótskému protokolu určujícímu podmínky pro trvale udržitelný rozvoj.

Moore, který získal Oscara za dokument Bowling for Columbine, se stejně projevuje jako přemýšlivý člověk a připomíná, že pět procent obyvatelstva světa využívá 25 procent celosvětových zdrojů energie. A že vyspělých 16 procent obyvatel, převážně USA, Evropa a a Japonsko, využívá 80 procent ve světě vyrobeného zboží! A burcuje, protože 1,3 miliardy lidí na světě nemůže dostat ani sklenku čisté vody! Nad Mooreovou knihou stojí za to přemýšlet.

Michael Moore: Kde domov tvůj...?

Knižní klub, přeložila Jana Pacnerová, 286 stran, 209 Kč

Anketa

Souhlasíte s pohledem Moora na Bushe a Ameriku?
Zcela
66,5 %
Jak v čem
21,2 %
Ne
9,5 %
Nemohu posoudit
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 179 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám