Hlavní obsah

Mezi oceněnými Peroutkovou cenou je i Jiří Franěk z Práva

PRAHA

Tři nejlepší novináři podle mínění Sdružení Ferdinanda Peroutky převzali v pondělí ocenění pojmenované po klasikovi české meziválečené žurnalistiky Ferdinandu Peroutkovi. Laureáty ceny za rok 2005 se stali komentátor práva Jiří Franěk, komentátor Hospodářských novin Adam Černý a redaktor královéhradeckého studia Českého rozhlasu Václav Souček.

Článek

Premiantem se mezi oceněnými stal Černý. Komentátor HN řekl, že ho porota postavila do nemožné situace, která je proti všem jeho novinářským zásadám. Mladším kolegům prý vždy říká, že není důležitý žurnalista, ale událost, o které píše. "A já jsem se stal pro tuto chvíli takovou menší událostí, to je pro novináře úplně obrácená role," řekl.

Druhou cenu získal Jiří Franěk z Práva. "Číst Fraňkovy sloupky, komentáře i širší úvahy je vždycky poučné. Je vždy erudovaný, věcný, téměř nikdy jeho články nepostrádají anglicky suchý humor a vyhrocené pointy," poznamenal mimo jiné při představování tohoto komentátora Práva Petránek.

Třetí místo a čestné uznání získal Václav Souček. Ten je znám nejenom jako výborný novinář, ale i jako znamenitý konferenciér královéhradecké recesistické skupiny Lokálka.

Ocenění se předává od roku 1995

Cena Ferdinanda Peroutky byla založena v roce 1995 ke stému výročí narození tohoto významného českého novináře a publicisty. Jeden z členů předsednictva sdružení a moderátor dnešního večera, stejnojmenný synovec Ferdinanda Peroutky, uvedl, že za 11 let už porota ocenila 38 novinářů, včetně dneška to je 41 žurnalistů.

Peroutka (1895 až 1978) mimo jiné řídil za první republiky kulturně politickou revue Přítomnost a přispíval do Lidových novin. Po únoru 1948 emigroval, v zahraničí kromě jiného psal komentáře pro rozhlasovou stanici Svobodná Evropa. Peroutka byl také jedním z hlavních představitelů českého politického exilu v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám