Hlavní obsah

Menší divadla protestují proti pražské politice grantů

Právo, Novinky, jpk, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve čtvrtek se na pražském magistrátu rozhodne o výši finančních prostředků na příští čtyři roky pro některá divadla, malé scény, hudební tělesa a kluby. Proti návrhu protestuje řada menších subjketů, které žádají o granty na rok a požadují odložení hlasování. Navýšení příspěvků poskytovaných na čtyřleté granty totiž sníží částky na roční granty.

Foto: Aleš Plevka

Jiří Převrátil, moderátor plesu, a Petra Šístková, ředitelka MKS Habartov zahajují první ples nové sezóny 2017

Článek

Vyplývá to i ze slov radního Igora Němce. Na otázku, jestli magistrát navýšil částku na podporu kultury v Praze, řekl Právu: "Zatím to možné není. Jestliže v návrzích na čtyřleté granty, o kterých nyní budeme rozhodovat, chceme poskytnout některým subjektům víc než loni, protože si to zaslouží, zmenší se zákonitě prostor na granty jednoleté. O nich budeme rozhodovat zvlášť."

Protest menších divadel

Proti stávající politice rozdělování grantů protestuje přes deset subjektů, mezi nimiž jsou dokonce i divadla, která mají dostat grant na čtyři roky (Divadlo Buchty a Loutky nebo společnost Garspard, provozovatel Divadla v Celetné).

Jejich mluvčím je Petr Forman z Divadla bratří Formanů, který Novinkám prozradil svou největší výhradu. Tou je, že se napřed rozhoduje o grantech na čtyři roky a pak o ročních grantech, přitom mnohdy o roční grant žádají srovnatelné subjekty. Divadlo bratří Formanů například nemůže žádat o čtyřletý grant, protože neví, zda na tak dlouho bude mít v nájmu loď, na níž působí.

V prohlášení napadá i skutečnost, že nejvyšší částku dostává Palác Akropolis, který žádné vlastní projekty nevytváří, a že soukromá, komerčně zaměřená divadla Bez zábradlí a Na Fidlovačce mají dostat čtyři až pětkrát více než  Divadlo v Celetné.

Akropolis má dostat více

Palác Akropolis má pro příští čtyři léta navrženu dotaci ve výši 15 až 17 miliónů korun ročně. Klub Roxy 7 až 8 miliónů, Divadlo Bez zábradlí a Divadlo Na Fidlovačce 8 miliónů, Divadlo v Celetné 2 milióny, Divadlo Ungelt 500 tisíc až 1 milión a Divadlo Buchty a loutky 450 tisíc.

Členové grantové komise přehlasovali v návrzích výše částek pro Akropolis i svého předsedu, radního Igora Němce, který Právu řekl: "V osmičlenné komisi dopadlo hlasování o výši čtyřletého grantu pro Palác Akropolis 5 : 3 v jeho prospěch, později na radě magistrátu 8 : 3 hlasům. Mně osobně se zdá být výše nepoměrná. Hlasoval jsem proti, protože si myslím, že Akropolis je srovnatelný třeba s Roxy."

Spokojený s návrhem je ředitel Akropole Jaroslav Raušer: " Akropolis je v činžovním domě a nemůže pořádat taneční párty a jiné, ekonomicky výhodné akce. Jsem rád, že vedle divadel podporuje magistrát také klubovou kulturu."

Návrh akceptují i v Roxy. "Částka je uznáním alternativní kultury v Praze. Loni jsme měli jen tři milióny, s tím nešlo dělat prakticky nic," řekl ředitel Pavel Veselý. " Snad nám příspěvek magistrátu umožní pouštět se i do náročnějších nezávislých projektů. Sil máme dost."

Heřmánek nespokojen s pozicí soukromých divadel

"Výši nechci komentovat. Co vede magistrát k preferování Akropole nevím, nejsem členem komise. Naše divadlo je vděčné za každý příspěvek, který nám umožňuje žít, dělat kumšt pro lidi," sdělil ředitel Bez zábradlí Karel Heřmánek.

"Navrhují pro Bez zábradlí o tři miliony ročně víc. Stále nás ale mrzí, že se rozlišuje mezi příspěvkovými a soukromými divadly. Hodnotící kritéria, ekonomická i umělecká, by se už konečně měla sjednotit."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám