Hlavní obsah

Matrix Revolutions: buď zkáza, nebo mír

Novinky, Věra Míšková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý půlrok se suší ve studiu Warner Bros. již natočené třetí pokračování filmového megahitu, kultovní sci-fi Matrix Revolutions. Dnes už zbývají jen čtyři dny do 5. listopadu, kdy závěr trilogie vtrhne do kin. Na celém světě to musí být dokonce v témže okamžiku, a v Čechách to vychází na třetí hodinu odpolední: od té chvíle se před prvními diváky začne odvíjet rozuzlení.

Foto: archiv Robert Rohál

Významná slovenská herečka Adela Gáborová.

Článek

Zatím má Matrix Revolutions za sebou jedinou slavností premiéru v Los Angeles, určenou jen pro pečlivě vybrané publikum, v němž nechyběla například Sharon Stoneová. Jinak probíhají pouze mimořádně přísně střežené pracovní projekce: obavy z pirátů evidentně stále narůstají, takže každý dostane k pozvánce varování, že při provinění vůči autorskému zákonu (například fotografováním neřkuli natáčením na kameru) bude okamžitě předán policii.

Co třetí Matrix nabízí

Jaké lahůdky tedy bratři Andy a Larry Wachowští divákům na rozloučenou s Matrixem navařili? Řekněme bez obalu, že zhruba sedmdesát minut přípravných rozhovorů, v nichž se vše náležitě probere a vyjasní - a pak hodinku strhující bitvy a neméně efektního závěrečného souboje.

Pokud jde o konkrétní děj, připomeňme si, že v Reloaded se Neo (Keanu Reeves) ocitl ještě blíž k pravdě na cestě poznání skutečného světa. Nicméně po použití svých neobyčejných schopností se na konci předchozího dílu zmítal mezi Matrixem a světem strojů, v zemi nikoho.

Finální střetnutí

V Matrix Revolutions je zřejmé, že válka mezi lidmi a stroji musí dospět k vrcholu. Armáda Sionu, podporovaná odvážnými dobrovolníky, statečně odráží útoky armády strojů na poslední útočiště lidstva, ale co hůř, další strašlivý nepřítel tu bojuje proti oběma stranám: zbloudilý program agent Smith (Hugo Weaving) je stále mocnější, silnější, vymknul se jakékoliv kontrole a hodlá zničit svět i Matrix.

Podle Neova proroctví válka dnes skončí a osud obou civilizací - lidí i strojů - je v jeho rukou respektive závisí na výsledku jeho střetnutí se Smithem.

Překoná třetí Matrix vlastní rekord?

Matrix přišel na svět v roce 1999 jako dítě bratrů Wachowských a producenta Joela Silvera. Ohromil milióny diváků nejen v té době neuvěřitelnými vizuálními efekty, ale i provokativní filozofií, otázkami podstaty skutečnosti a identity. Úspěch byl takový, že pokračování se stalo téměř nevyhnutelným - ostatně bratři Wachowští tvrdí, že Matrix zamýšleli jako trilogii od samého počátku.

Matrix Reloaded utržil k dnešnímu dni celosvětově přes 734 milióny dolarů, což znamená finančně nejúspěšnější film roku 2003 a v kategorii přístupnosti od 15 let dokonce nejúspěšnější film všech dob nejen v USA, ale na celém světě.

Od Matrix Revolutions si producenti slibují další rekordy a zájem, který o poslední díl je, nasvědčuje tomu, že jejich naděje nemusí být plané. Kromě samostatných projekcí "trojky" se přitom znovu vydělá i na dílech předchozích - už od středy se také u nás bude hrát pro zvlášť nadšené milovníky i celá trilogie najednou, což znamená prožít ve světě Matrixu plných sedm hodin.

Tvrdá dřina pro herce

Herci ovšem prožili jen tréninkem na druhý a třetí díl pět měsíců. V letištním hangáru v Santa Monice je dřel mistr bojových umění Yuen Wo Ping a trénink byl prý třikrát náročnější než pro jedničku.

"Neovy kung-fu prvky jsou propracovanější a chtěli jich po mně mnohem víc než minule," říká Keanu Reeves, který se musel nejprve zotavit ze zranění krku, jež si "pořídil" při natáčení Matrixu. Wo Ping to ovšem šikovně začlenil do choreografie, Reeves používá při soubojích víc ruce než nohy, aby tolik nenamáhal páteř.

Přesto na natáčení Reloaded a Revolutions vzpomíná sice jako na zábavné, ale zároveň náročné a hodně bolestné. "Led se stal mým přítelem," říká o svých pověstných koupelích ve vaně plné ledu a herečka Carrie Ann Mossová (Trinity) k tomu dodává: "Byly momenty, kdy jsem se nemohla dívat z obav, že zachází až příliš daleko. Myslím, že žádný americký herec se nikdy nedostal v tréninku na takovou úroveň."

Anketa

Půjdete do kina na třetí díl Matrixu?
Ano, ještě tento týden
28,1 %
Ano, ale později
30 %
Ne
41,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 669 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám