Hlavní obsah

Máte knihovnu? A mohla bych ji vidět? Cyklus ČT zkoumá knihovny osobností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČT art zkoumá knihovny různých českých osobností. Co má na polici Tomáš Halík a co třeba literární historik Martin C. Putna?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tomáš Halík

Článek

„Vzpomínám, jak mi vždycky maminka říkala: Já jsem koupila prádelník a než jsem se vrátila, otec ho zaplnil knihami. Tak je to zřejmě dědičné postižení,“ tvrdí Tomáš Halík o svém vztahu ke sbírání knih v aktuálním dílu nového pořadu webu ctart.cz.

Vedle něj mohou diváci nahlédnout do knihoven osobností, jako je výtvarnice Lucie Lomová, literární historik Martin C. Putna nebo typograf Martin T. Pecina.

„Naše nová série o knihovnách je další z řady web only videí, která vytváříme pro ctart.cz,“ uvedl šéfredaktor webu Jiří Koukal.

Karel Čapek v Sudetech. U nás v Chiesch šprechtíme česky

Kultura

„Všichni tu v redakci máme rádi knihy a moc dobře víme, že taková osobní knihovna toho o člověku dokáže říct víc, než se na první pohled zdá. Kdykoliv jsem u někoho doma, vždycky mu knihovnu prolustruju, abych si ho trochu zařadil. Lidi bez knihoven jsou podezřelí. S o to větší radostí jsme s kolegy navštěvovali byty osobností, o jejichž knihovnách by si mnozí milovníci literatury mohli nechat jenom zdát.“

Reklama

Výběr článků

Načítám