Hlavní obsah

Marienbad Festival spojí filmy s koncerty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marienbad Film Festival se koná 7.–10. července v Mariánských Lázních. Filmový program doplní každý večer experimentální hudba.

Foto: archiv umělkyně

Zpěvačka Viah

Článek

Doprovodný program nazvali pořadatelé Dojetí.

„Dojetí koncipujeme jako poklidný dojezd po dni plném intenzivních filmových zážitků, které se, stejně jako filmový program, věnuje experimentům v elektronické hudbě a v dalších žánrech. Divákům tak chceme představit, co zajímavého se zrodilo nejen na poli filmovém, ale i na poli experimentů se zvukem,“ uvedl hudební dramaturg festivalu Václav Ševčík.

S deskou Crash Report, která se věnuje rodovým vzpomínkám, lidské paměti a její prchavosti, spletitosti až chaosu, vystoupí první den festivalu holčičí gang Viah.

Nejlepší filmy podle nálady a tipy, když už nevíte, co si pustit

Film

Propagátor improvizace Petr Vrba spojuje trubku se syntezátory.

„Na festivalu představí Vrba rovnou tři své projekty, z toho dva budou hudební. Společně s mezinárodním kolektivem umělců LyrArkestra+ zasedne za syntezátor Lyra-8, který jim slouží k interpretaci grafických partitur. V Mariánských Lázních ansámbl představí interpretaci grafické partitury slovenského skladatele a violoncellisty Milana Adamčiaka, který proslul jako autor akustických objektů, instalací a nekonvenčních hudebních nástrojů.”

Floex či Boyse

„Druhý den bude zkoumat spolu s audiovizuálním experimentátorem Martinem Nábělkem granulární a elektroakustickou syntézu prostorového zvuku s přesahem do neprozkoumaných vizuálních dimenzí generativní neurální sítě. Jejich duo se jmenuje Boyse,“ sdělila za pořadatele Adéla Brabcová.

Francouzský producent Olorun bude zahraničním hostem pražského kolektivu KMEN, který ovládne sobotní večer. Za projektem KMEN stojí bratři Štěpán a Vítek Paulíkovi a tmelí rytmus techna s organičností a rituálnem.

Jihokorejské filmy a seriály, které vás pobaví i rozpláčou

Film

Hudebník a producent Jakub Baierl (Bariel, Méta Monde, YOGA Kolektiv), který rád mísí elektronickou hudbu s analogovými syntezátory, spolupracuje s multimediálním programátorem a hudebním mágem Tomášem Martínkem (TMA), který stál u zrodu pražského komunitního labelu Bad Names.

Dorazí také multimediální umělec, producent a průkopník elektronické hudby Floex (Tomáš Dvořák).

Filmový program má tři sekce. Výběr/Selection prezentuje hosty z různých kontextů filmového experimentu formou masterclass, retrospektiv a místně specifických projektů, Forum Marienbad uvede nejlepší projekty z otevřené výzvy formou přehlídky a sekce Vzory/Masters představí výběr celovečerních filmů od etablovaných filmařů, kteří vnáší experiment do mainstreamu.

Nejlepší letní festivaly v ČR 2022: Votvírák, Colours of Ostrava a další

Festivaly

Reklama

Výběr článků

Načítám