Hlavní obsah

Marhoul natočí Mazaného Filipa

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po téměř šesti letech psaní scénáře a především shánění peněz natočí producent a poprvé i režisér Václav Marhoul filmovou adaptaci vlastní divadelní hry z roku 1986 Mazaný Filip. V pražských hostivařských ateliérech bude se svým štábem natáčet od 12. května do 19. června.

Foto: Miloš Navrátil
Článek

Děj této parodie na detektivky s hlavním hrdinou, soukromým detektivem Philem Marlowem, se odehrává v roce 1937 v Los Angeles. "Stejně jako na jevišti se i ve filmovém Mazaném Filipovi objeví známé tváře Divadla Sklep v čele s Tomášem Hanákem, který hraje titulní roli. Ale není to jen sklepácká záležitost, budou tam i herci z jiných divadel," řekl Václav Marhoul na setkání v pražské Galerii Tvrdohlaví.

Ve filmu uvidíme Jana Slováka, Jiřího Macháčka, Oldřicha Kaisera jako hlavního padoucha, Vilmu Cibulkovou v hlavní ženské roli, Evu Holubovou, Tomáše Vorla a bratry Formany. Kameramanem je Vladimír Smutný, spolupracovníkem režie a trikovým režisérem bude Miloš Kohout, jako choreograf bude s Marhoulem spolupracovat Michal Caban.

Film má prozatím rozpočet 18 milionů korun, na jeho financování se podílí jednak Václav Marhoul sám, jednak oslovil celkem 326 firem, než našel garanty toho, že film bude možné nejen natočit, ale i dokončit a vypravit do kin, kde by měl mít premiéru ještě letos.

"Nedostal jsem grant, koproducentem nebude žádná televize," řekl Právu Marhoul a dodal, že podmínky, za nichž Česká televize vstupuje do koprodukcí, jsou nevýhodné.

On sám se na natáčení těší, splní si tím dlouholetý sen a kromě toho považuje film za dobře připravený - včetně hereckých zkoušek. "Cílová skupina diváků je naše krevní skupina. Žádná věková ani sociální kategorie tu nehraje roli, jen ta krevní," řekl Marhoul.

Tomáš Hanák ztvárnil na jevišti postavu Phila Marlowa nejméně stokrát. "Kolem ní se vlastně všechno točí - jsou to výjimečné typy, zatímco já dějem jen procházím. Budu se snažit správně krabatit obočí, být dobře nasvícen a mít vhodně nasazený témbr," řekl na setkání

Reklama

Výběr článků

Načítám