Hlavní obsah

Malířka Veronika Klikarová věří na kouzla a čáry

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malířka Veronika Klikarová vystavuje obrazy v Městské galerii Beroun do 30. srpna. Expozice nese lakonický název Malby a prezentuje její akryly na plátně. Jejím hlavním výrazovým prostředkem je čára. Díky tomu, že ji dokáže důmyslně proplétat a kombinovat s dalšími liniemi, vytváří z nich vlastní skutečnost.

Foto: Repro - Jan Šída, Právo

Veronika Klikarová používá zvláštní výtvarnou techniku (U bazénu).

Článek

Výtvarně některé práce připomínají díla malíře Amazonie Otto Plachta. Ovšem na rozdíl od jeho magických abstrakcí jde autorka realističtější cestou. Zajímají ji obyčejná místa, ve kterých lidé žijí (pokoj, koupelna, školní třída), anebo věci, které lidé potkávají v každodenním styku s okolním světem (květiny či stromy). Neostýchá se zobrazit ani zcela běžný vzor šátku našich babiček.

Interiéry v některých aspektech evokují obrazy Vincenta van Gogha, především jeho dílo Ložnice v Arles nebo Hvězdné nebe. Nicméně nizozemský génius používal šrafování jen jako zajímavý doplněk, Klikarová je využívá cele a skládá z něj kompletní obraz.

Z dálky práce připomínají spíše linoryty, ale při bližším ohledání je vidět, že vznikly precizní malířskou technikou. Malířka pečlivě volí barvy jednotlivých linií, protože dobře ví, že z dálky musí jejich „soutisk“ působit přirozeně a nerušivě.

To je třeba případ obrazu Orchidej. Autorka pracuje s tvarem květiny velmi volně, spíše se snaží vypíchnout určitou eleganci či ladnost rostliny. Podobné je to u díla Fíkus pana Macešky, kde ovšem pracuje pouze s kontrastem modré a zelené.

Tvůrkyně nerezignuje ani na portréty. Obraz Autoportrét s rodinou ukazuje tři tváře, které díky použité výtvarné technice připomínají potetované polynéské bojovníky či design obalu alba Rolling Stones z roku 1981 Tattoo You.

Díky tomu, že Klikarová používá zvláštní techniku vizuálního zobrazení, stává se na první pohled jasně identifikovatelnou. To je jistě důležité, ale mnohem důležitější je, že je schopná do svých děl prostřednictvím čar vložit také, coby jistou nadstavbu, určité kouzlo.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám