Hlavní obsah

Mafiánská story Escobar ve velkém stylu s Bardemem a Cruzovou

Novinky, Stanislav Dvořák

Společnost Luca Bessona EuropaCorp bude financovat i distribuovat film Escobar o nejznámějším narkobaronovi světa. Účast přislíbily herecké hvězdy jako Javier Bardem a Penelope Cruzová.

Článek

Snímek vychází z knihy Loving Pablo, Hating Escobar a bude ho režírovat podle vlastního scénáře Fernando Leon de Aranoa. Produkce se ujmou Dean Nichols, Bardem a Christophe Lambert. Jere Hausfater, Dany Boon a Todd Nichols budou výkonnými producenty.

Nejbohatší zločinec všech dob

Pablo Escobar, přezdívaný Doktor, Šéf nebo Král kokainu, byl kolumbijský mafián považovaný za nejbohatšího zločince všech dob. Před smrtí měl prý tolik špinavých peněz (odhady hovoří asi o 30 miliardách dolarů), že je neměl kam dávat. Zaplnil bankovkami všechny sklady a žraly mu je ve velkém krysy.

Narodil se v roce 1943 v kolumbijském městě Rionegro v rodině ze střední třídy. Práce mu nevoněla, jako teenager začal s malými podvody na ulici a s kradením aut. Poznal však, že skutečné peníze jsou v drogách.

Foto: Profimedia.cz

Pablo Escobar

Kokain byl v Jižní Americe velice levný a v USA v 70. letech raketově rostla poptávka. Escobar sehnal letadlo a začal pašovat nejdříve po kilech, později po tunách. V 80. letech už měl několik letadel, lodí a ponorek, stejně jako ostrov se soukromou zoo i další bizarnosti. Vydržel dlouho živý a na svobodě, protože každého podplácel – stovky policistů, soudců, politiků. Když výjimečně narazil na poctivého a neoblomného státního zaměstnance, většinou ho zabil.

Prostí lidé ho měli dokonce rádi, ve své naivitě považovali člověka zodpovědného za tisíce zavražděných za hrdinu, protože občas daroval peníze na fotbalový klub, kostel nebo dětské hřiště. Šlo přitom o směšné drobky, na vrcholu jeho kartel vydělával asi 60 miliónů dolarů za den. Podle FBI ovládl 80 % obchodu s kokainem.

Druhého prosince 1993 se Escobar dostal do přestřelky se speciálním komandem, kterou nepřežil. Někteří tvrdí, že poslední kulku si do hlavy vpálil sám, protože už neměl kam utéct.

Reklama

Výběr článků

Načítám