Hlavní obsah

Maďarští The Qualitons se vracejí k beatu šedesátých let

Praha

Budapešťská skupina The Qualitons, která vystoupí ve středu v pražském Studiu Paměť, se inspiruje beatem šedesátých let. Soubor se dal dohromady v roce 2008 a od té doby si vydobyl celosvětovou popularitu.

Foto: Studio Paměť

Maďarská skupina The Qualitons

Článek

Kapelu si letos na jaře pozvalo na natáčení živého koncertu slavné rádio KEXP v Seattlu. Hrála i v BBC. Jejímu kouzlu propadl také zpěvák kapely Red Hot Chili Peppers Anthony Kiedis. Její zvuk je přirovnáván k hvězdám té doby, jako byli Argent a Spirit nebo k jejich následovníkům v podobě King Buffalo.

„Název kapely je odvozen od jména maďarské nahrávací společnosti Qualiton, která byla aktivní v období padesátých až sedmdesátých let,“ uvádí kapela na svém webu.

The Qualitons také původně začínali s coververzemi raritních nahrávek na singlech. Pak se ale začali věnovat vlastní tvorbě a natočili tři vysoce hodnocená alba Panoramic Tymes, Tomorrow´s News a Echoes Calling, která nabízejí silné kytarové riffy i bohaté vokální harmonie. Poslední deska ale naznačuje přechod od písniček k delším kompozicím ovlivněným art-rockem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám