Hlavní obsah

Literatur@

Novinky, Jakub Šofar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vždycky, když se ptají VIPů, jaká tištěná média ten který pravidelně čte, překvapí mě jejich udávaný nízký počet (jak v průměru u jednotlivce, tak v celkové četnosti). Já jsem si na zkoušku spočetl ta svoje, a jsem u čísla cca 30. Zatím.

Foto: Obec Květnice

Ilustrační fotografie

Článek

Třeba takové Sluníčko. Kradu ho beze studu dceři. Na předposlední "sluníčkové" straně probíhá permanentní a regulérní anketa jako ve světě velkých.

Některé odpovědi na otázky jsou bezesporu hodny zaznamenání. Co je na světě nejdražší? (3/2001): Moje maminka a tetování. (Andrea S., 6 let); Čím budu, až budu velký? (5/2001): Úřednicí, abych mohla roznášet kafe. (Deniska A., 6 let); Stala se ti někdy nějaká nespravedlnost? (11/2001): Ano, když jsem se dozvěděla, že čerti nejsou. Každý říkal, že jsou! (Radka P., 6 let); Záviděl jsi něco svým kamarádům? (11/2002): Já bych chtěla mít doma svýho vlastního manžela. (Terezka L., 3 roky). Jsou to odpovědi přímé a možná mnohem zajímavější a důležitější než ty, které brázdí laguny deníků...

K tomu ještě zážitek. Zase jsem si jel na Moravu trochu naklonovat hlavu, v kupé se mnou seděla babička vezoucí vnoučka na vakace. Babička luštila a vnouček povídá z ničeho nic u Vlkanče: Babí, jsou taky sdělovací kraje a zadky, když jsou prostředky? Co teď? Babička však pohrdla cestou Komenského a beze studu okřikla ratolest: Kam na ty blbostě chodíš! To máš od těch počítačů, furt do toho čumíš! Ale teď si od nich tejden odpočineš, teď teda jo!

Kdyby se mě někdo zeptal, jak bych si představoval slušnou virtuální knihovnu, ve které se můžete "prohrabávat", stále nacházet něco nového, která je na první pohled nepřehledná a neupravená (ale opravdový hledač má jiné parametry pro pořádek), pak bych asi uvedl Biblioteku Maksima Moškova. Bohužel je v azbuce, a tím vypadávají ze hry jednak ti, kterým se búkvy na obrazovce neobjeví, jednak ti, kteří búkvovým školením neprošli. Vedle mnoha dalších odkazů je tu klasické dělení na Prózu, Překlady, Poezii, Fantastiku, Detektivky atd. Z "našich" najdete v Překladech skoro 50 textů K. Čapka, Fučíkovu Reportáž, Hašek je zastoupen celým Švejkem a povídkami, 6 texty Hrabal, Kafka povídkami, Procesem, Zámkem a Amerikou, M. Kundera Nesnesitelnou lehkostí bytí a Nesmrtelností, Škvorecký Legendou Emöke a Bas-saxofonem a ještě tu jsou J. Marek a J. Toman. Pod názvem Literární časopis "Samizdat" je tu i server současné ruské literatury s velkým množstvím zatím neznámých pokušitelů slov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám