Hlavní obsah

Literární tipy

Páteční literární tipy nabízí čtenářům pohled na moderní umění 20. století v titulu Umění 20. století a  soubor esejů z per předních evropských a amerických historiků v publikaci Renesanční člověk a jeho svět.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Umění 20. století

Většinu zájemců o moderní umění nadchne atraktivně vydaná příručka mapující osudy moderního umění ve 20. století. Excelentní je výběr reprodukcí všech významných uměleckých děl a velmi užitečná je i encyklopedie tvůrců v závěru knihy.

Texty doprovázející reprodukce jsou různé kvality a některé pasáže zůstaly i leccos dlužny světové pověsti německé uměnovědy. Naopak skvělým doplňkem jsou citáty z úvah umělců - škoda že jich není víc a nejsou obsažnější.

Editor Ingo F. Walther, Taschen (české vydání Slovart), Praha 2004, překlad Blanka Pscheidtová a Jindřich Schwippel. Stran 840.

Renesanční člověk a jeho svět

Eugenio Garin (editor)

Soubor devíti skvěle napsaných esejů předních evropských a amerických historiků představuje typické zástupce společnosti a profese v době renesance jako je kondotiér, kardinál, filosof, kupec, umělec, cestovatel, bankéř či kurtizána. Na úspěchu knihy přeložené do mnoha jazyků se podíleli velcí znalci italské renesance, jako byl André Chastel nebo Peter Burke, jimž se podařilo nahlédnout na tuto dobu z úhlu, který je pro čtenáře objevný.

Vyšehrad 2004, Stran 280. Překlad kolektiv autorek.

Reklama

Výběr článků

Načítám