Hlavní obsah

Lidé si stěžují na reportáž ČT o protiromských pochodech

Několik stovek intelektuálů, studentů a akademiků si stěžuje Radě České televize (ČT) na reportáž o srpnovém protiromském pochodu v Ostravě. Podle nich se v ní televize postavila na stranu radikálů. Stížnost na generálního ředitele ČT podal radě i její člen Radek Mezuláník.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Policisté zasahují při demonstraci v Ostravě

Článek

Dostala ale také dopis, podle něhož byla reportáž pokus o pluralitu názorů a radní by neměli "nátlakové kampani" podlehnout.

ČT má podle své mluvčí Alžběty Plívové o stížnostech informace zatím jen z médií, její vedení je ale připraveno je řešit. „Generální ředitel České televize si vyžádá vyjádření ostravské redakce zpravodajství a je připraven celou záležitost projednat na zasedání Etického panelu ČT 9. září i na setkání Rady České televize," uvedla Plívová

Reportáž o protiromských pochodech odvysílala ČT v pořadu Události v regionech 24. srpna. Dění jako odborník komentoval Jiří Siostrzonek z Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity. Televize ho titulovala jako sociologa. Řekl, že společnost chudne, radikalizuje se a citlivě reaguje na nespravedlnost, jako je i politická korektnost. Na tu podle něj už není čas. K radikálům se prý "běžní občané" obracejí, protože jinde nenajdou zastání.

Stěžovatelům vadí sociolog

"Když slyšíte takové ty politicky korektní řeči Kocába (Michal Kocáb pozn. red.) .a spol, že prostě to je nefér, když se jich zeptáte, kdo z nich by bydlel v panelovém domě, který je obydlen romskými obyvateli, tak bych chtěl vědět, kdo by to ve skutečnosti udělal," řekl Siostrzonek.

Stěžovatelé výběr odborníka zpochybňují. Podle nich se Siostrzonek problematice nevěnuje a jen "tupě reprodukoval" stereotypy. Pisatelům chyběl opačný názor. Uvedli, že se reportáž nesla v "nepřijatelně zavádějícím duchu". Navozovala prý dojem, že jde o střet dvou názorových proudů - Romů a jejich zastánců s radikály a obyvateli měst. Extremisté přitom chtěli zaútočit, dodali autoři podnětu.

Obhajoba rasistů

"Hlavním poselstvím této reportáže byla tedy zdánlivě odborně vedená obhajoba útočících rasistů, a to přesně tím typem argumentace, který tu týden co týden žene lidi do ulic s pokřiky jako ´černé svině´ nebo ´Čechy Čechům´," napsali pisatelé radě. Podle nich se ČT přiklonila na stranu radikálů, přitom by měla hájit ohrožené a stavět se proti nesnášenlivosti.

S podnětem souhlasí člen rady ČT Mezuláník. Sám podal stížnost na generálního ředitele. Podle něj existuje podezření, že televize porušila zákon o ČT i o vysílání, podle něhož má poskytovat objektivní a vyvážené informace a pořady nemají utvrzovat stereotypy a podněcovat k nenávisti. Pořad nenaplnil cíl veřejné služby, která by měla posílit toleranci, míní Mezuláník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám