Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s Josefem Abrhámem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí proběhlo v kostele sv. Anežky České v Praze poslední rozloučení s hercem Josefem Abrhámem. Zemřel 16. května ve věku 82 let.

Záznam: Poslední rozloučení s Josefem AbrhámemVideo: Novinky

 
Článek

Mše v kostele začala ve 13:00.

S Abrhámem se přišla rozloučit řada osobností, např Jiří Bartoška, Zdeněk Svěrák, Jiří Macháček, Jiří Strach, Iva Janžurová, Dagmar Patrasová, Dagmar Havlová a Martin Dejdar.

Z politiků přišel bývalý ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), dále třeba ředitel Národního divadla Jan Burian nebo ředitel České televize Petr Dvořák.

Rozloučení se konalo na místě, kde ho měla před rokem jeho partnerka Libuše Šafránková. Věnce zaslali český prezident i slovenská prezidentka. Přišly i stovky dalších lidí, kteří herce znali jen letmo. Před kostelem se zapisovali do kondolenční knihy.

Josef Abrhám se narodil 14. prosince 1939 ve Zlíně. Vystudoval pražskou DAMU a v šedesátých letech působil v Divadle na Vinohradech a v Činoherním klubu.

Foto: Petr Horník, Právo

Josef Abrhám

Zahrál si ve filmech Velká cesta (1963), Každý den odvahu (1964), Dita Saxová (1967) či Pension pro svobodné pány (1967).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jiří Bartoška

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Režisér Jiří Strach

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ředitel Národního divadla Jan Burian

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Dagmar Patrasová

Nejslavnější byly jeho role v komediích Marečku, podejte mi pero! (1976), Kulový blesk (1978) a Vrchní, prchni! (1981) z pera dvojice Svěrák–Smoljak.

V devadesátých letech slavil další úspěchy v Andělských očích (1994) nebo v Šakalích létech Jana Hřebejka, za které dostal Českého lva. Po snímcích Všichni moji blízcí (1998) a Pánská jízda (2004) přišla Hřebejkova Kráska v nesnázích (2006).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám