Hlavní obsah

Letošní Ceny Thálie ukrývají i střípky falešného zlata

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako kdyby byly plné drobných blyštivých střípků zlata. Tak budou vypadat letošní Ceny Thálie, udělované za celoživotní mistrovství i jako zvláštní cena hereckého kolegia. Je to výsledek kontrolovaného experimentování, které si dovolili skláři huti Ajeto v Lindavě na Českolipsku. Thálie se tady vyrábějí už od roku 1993 a skláři si občas „hrají“ s odstíny barevně odlišených cen.

Foto: Vít Černý, ČTK

Cena Thálie

Článek

„Tradičně žluté Thálie za celoživotní mistrovství jsme letos udělali v barvě amberu a použili jsme kousky slídy, kterým právě amberová barva dodává dojem střípků zlata,“ popsal ředitel sklárny Ajeto Jaroslav Turnhöfer.

Skláři dosud měnili odstíny především u Thálií udělovaných za nejlepší výkon v jednotlivých kategoriích. „Tam se totiž běžně může stát, že někdo získá postupem času více cen – a naší snahou je, aby každá jednotlivá Thálie byla originálem,“ vysvětluje ředitel sklárny. „Letos jsme ale změnili Thálie za celoživotní mistrovství, i když takovou cenu zřejmě nikdo dvakrát nebo víckrát nedostane,“ dodal Turnhöfer.

V Lindavě se každoročně vyfoukne a vybrousí celkem 15 Thálií, kromě těch amberových ještě červené, růžové, zelené, modré a křišťálové. Vznikají podle designu Bořka Šípka. „Jeho Thálie vypadá jako váza, která se směrem nahoru rozšiřuje. Její zadní část je ale vybroušená a vepředu jsou probroušené oči a ústa. Její výroba tak vyžaduje především precizní práci brusičů,“ dodal šéf sklářů.

V Lindavě letos vyráběli také České lvy, jejichž výrobu nyní zajišťuje sklářská společnost Lasvit. Ta si nechává v Lindavě vyrábět i křišťálové trofeje pro vítěze nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám