Hlavní obsah

Kubištovy slavné obrazy zhlédlo v Ostravě téměř 23 tisíc lidí

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Unikátní výstava mapující dílo a odkaz zakladatele českého moderního umění Bohumila Kubišty s názvem Zářivý krystal skončila v neděli v ostravské Galerii výtvarného umění (GVUO).

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Výstava mapující dílo Bohumila Kubišty v ostravské Galerii výtvarného umění.

Článek

Díla za více než miliardu korun od tohoto českého velikána malířství, v jehož stopách šli naši další výtvarníci například i ze skupiny Devětsil, si nenechalo na retrospektivní výstavě ujít téměř 23 tisíc lidí. Do Ostravy přijížděli z různých koutů republiky, ale i ze zahraničí. Výstava se tak v GVUO stala nejnavštěvovanější za loňský rok.

„Byl to mimořádný zážitek. Kubištovy obrazy plné energie mě fascinují od dětství, obzvlášť jeho autoportréty,“ svěřila se například v sobotu při poslední komentované prohlídce čtyřicetiletá Petra Potočková, která na výstavu do ostravské GVUO zavítala s manželem a s tříletou dcerkou až z Brna. „To jsme si nemohli nechat ujít. Stihli jsme to ale až na poslední chvíli,“ přiznával její muž.

Výstavu Zrzavého Kubišta nepřekonal

„Výstava o Bohumilu Kubištovi sice nepřekonala rekordní návštěvnost výstavy o Janu Zrzavém, ale i tak se stala jednoznačně nejnavštěvovanější výstavou loňského roku v naší galerii. Výstavu o Janu Zrzavém před dvěma lety ale vidělo více než 31 tisíc lidí, informovala mluvčí GVUO Kateřina Naarová.

Foto: Denisa Telaříková , Právo

O poslední komentovanou prohlídku výstavy Bohumila Kubišty byl obrovský zájem.

Podle hlavního kurátora unikátní expozice Karla Srpa nebylo Kubištovo dílo dlouho zpracované, a tudíž bylo téměř zapomenuto. „Proto jsme se rozhodli jej znovu ukázat lidem. Jedním z cílů výstavy bylo i poukázat na Kubištovu vůdčí roli v rámci celého českého moderního umění 20. století, která byla vždy předpokládaná, ale nebyla nikdy výstavně prokázána,“ vysvětlil hlavní kurátor.

130 Kubištových obrazů poprvé na jednom místě

Výstavu, kterou GVUO připravovala dva roky společně s Národní galerií v Praze, po celé tři měsíce kvůli unikátnosti uměleckých artefaktů provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Po více než 20 letech se totiž sešlo 130 Kubištových slavných obrazů na jednom místě. K vidění byla také díla dalších 45 umělců, kteří se jeho tvorbou nechali ovlivnit.

Celkem bylo na dvou poschodích ostravského Domu umění k prohlédnutí 223 uměleckých prací z 36 galerií a veřejných institucí z celého Česka. Výstava dala mimořádnou příležitost prohlédnout si díla i ze soukromých sbírek, která jsou veřejnosti běžně nepřístupná. Vystaveny byly malby, kresby, grafiky, plastiky i fotografie.

Foto: Denisa Telaříková , Právo

Bohumil Kubišta byl zakladatelem českého moderního umění.

„K vidění byly v Ostravě všechny Kubištovy slavné obrazy, které jsou ve všech čítankách a ve všech učebnicích, například Kubištovo Koupání mužů (1911), Svatý Šebestián (1912) či obraz Kavárna (1910), který byl v roce 1937 oceněn v Paříži na Světové výstavě posmrtně zlatou medailí,“ shrnul Srp.

Letošní program GVUO

Také pro letošní rok je plán GVUO bohatý a pestrý. Už ve čtvrtek 22. ledna zde zahájí velkou výstavu věnovanou nizozemskému abstraktnímu umění. „Jmenuje se REDUCTIVE. NL a představíme na ní tvorbu čtyř generací holandských autorů,“ upřesnila Naarová. Paralelně s touto výstavou bude v Kabinetu grafiky k vidění expozice, která zpřístupní nizozemskou grafiku 16. a 17. století ze sbírek GVUO.

Duben a květen pak v Domě umění bude patřit architektuře a VII. ročníku festivalu Archikultura 2015. Letní měsíce zasvětí ostravská krajská galerie tvorbě dvou francouzských umělců českého původu: Františka Mertla a Vladimíra Škody. „Na podzim se pak mohou milovníci tvorby Stanislava Kolíbala těšit na přehlídku tvorby tohoto autora,“ lákala dále Kateřina Naarová z GVUO.

Reklama

Výběr článků

Načítám