Hlavní obsah

Krvavý Bronx vypráví příběhy starých černých kronik

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povídkovou antologii s názvem Krvavý Bronx vydalo nakladatelství Host ve spolupráci s nakladatelstvím Druhé město. Pro její sepsání se spojilo šestnáct českých spisovatelů, z nichž každý představil jednu povídku.

Foto: Host

Obal knihy

Článek

Inspirací jim byly krátké zprávy z novin pojednávající o kriminálních činech, které se v dané oblasti před několika desítkami let udály.

Samotným povídkám předchází krátký historický vhled do proslulé brněnské čtvrti, které se v současnosti přezdívá Bronx. Čtenáři se tak například dozvědí, proč se původně malebná příměstská čtvrť nakonec proměnila během devatenáctého století v industriální část města.

Sbírku sestavil český literát Martin Reiner a nemalebnou brněnskou oblast nezvolil zcela náhodně. Právě tam již deset let sídlí jeho pracovní studio a v roce 2005 se tam usadilo také nakladatelství Host.

Zároveň se nejedná o první publikaci, která se dané oblasti věnuje. Inspirací se stala i pro knihu Vyhnání Gerty Schnirch Kateřiny Tučkové popisující nelehký osud brněnské Němky.

Pro sepsání povídkové knihy se spojili přední čeští literáti, mezi nimiž jsou Irena Dousková, Alena Mornštajnová, Jan Němec či Petra Soukupová. Jelikož se veškeré úryvky z novin týkají převážně kriminální činnosti, povídky mají spád a jsou plné napětí. Téměř každé předchází konkrétní novinový úryvek. Trochu nešťastné je však jeho umístění před začátkem daného textu, neboť může čtenáři prozradit pointu.

Přesto se jedná o zdařilý povídkový soubor, který vedle neobyčejných životních osudů dřívějších obyvatel brněnského Bronxu nabízí osobitý literární styl předních českých autorů.

Koneckonců význam a poselství skvěle vystihl Michal Konečný, který v závěru historického úvodu poznamenal: „Soudím, že úplně postačí, když tato povídková kniha alespoň částečně představí současný Bronx jako místo s pamětí, kde žili lidé, kteří se zde, i navzdory svému těžkému životu, cítili doma.“

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám