Hlavní obsah

Krumlovské barokní divadlo výjimečně ožije operou

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní příležitost vidět barokní operu na dobové scéně má v pátek večer publikum v jedinečně dochované zámeckém barokním divadle v Českém Krumlově, kde bude uvedena opera Antonia Caldary La contesa de Numi, česky Spor bohů.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Zámecké barokní divadlo je tak cenné, že památkáři povolují vždy jen málo představení.

Článek

Dílo napsal italský skladatel Caldara (1670-1736) na objednávku krumlovského zámeckého pána hraběte Eggenberga, ale v Krumlově nebyla nikdy uvedena. Premiéra byla v Praze v roce 1723 při korunovaci Karla VI. na českého krále.

Díky Mezinárodnímu hudebnímu festivalu Český Krumlov se konečně dílo vrací na místo, pro které bylo určeno. Se souborem Collegium Marianum ho nastudoval francouzský režisér Laurent Charoy, hudebně flétnistka Jana Semerádová, která soubor specializující se na autentickou interpretaci staré hudby vede a řídila i loňské festivalové představení Pergolesiho Služka paní.

Jako sólisté účinkují čeští i zahraniční pěvci, mj. Argentinec Lisandro Abadie (Jupiter), Markéta Cukrová (Juno), Marie Fajtová (Apollo) a Vojtěch Šafařík (Mars).

Zámecké barokní divadlo je tak cenné, že památkáři povolují vždy jen málo představení - dvě jediné reprízy se budou hrát 9. a 10. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám