Hlavní obsah

Kouteckého cenu získal dokument o vietnamské komunitě

Praha

Tvůrci více než stovky dokumentárních filmů se letos ucházeli o Cenu Pavla Kouteckého. Toto prestižní ocenění převzal v pondělí 7. června večer v pražském Divadle Archa režisér Martin Ryšavý za film Země snů.

Foto: ČTK

Režisér Martin Ryšavý

Článek

Ryšavý v dokumentu zachytil život vietnamských imigrantů, kteří přijeli do Česka s touhou vydělat si peníze, ale z důvodu své naivity a neinformovanosti se ocitli v nečekaných problémech.

Ryšavého projekt vznikal v České republice i Vietnamu, jeho štáb těžil z toho, že se zabývá tématem Vietnamců v Čechách delší dobu. Film vznikl ve spolupráci s Českou televizí, která ho uvede v rámci přehlídky Český dokument v půlce června v pražském kině Atlas [celá zpráva].

Foto: ČTK

Režisér Martin Ryšavý

Ryšavý natáčel svůj dokument v době, kdy se kvůli finanční krizi snížil v České republice počet pracovních příležitostí. "V důsledku ekonomických problémů, nepřipravenosti českých úřadů a policie i nezákonných praktik některých zprostředkovatelů práce se ocitlo hodně vietnamských dělníků ve velmi zlém postavení, a chtěli jsme na to upozornit," uvedl Ryšavý. Česko-vietnamské tématice věnoval i své další dva filmy nazvané Kdo mě naučí půl znaku a Banánové děti.

Hledači pevného bodu

Účastníci slavnostního večera zhlédli vedle vítězného snímku i premiéru filmu z cyklu Hledači pevného bodu, který začal Pavel Koutecký natáčet v roce 1991 s Michaelem Kocábem, Janem Rumlem, Martinem Mejstříkem a Kryštofem Rímským.

Cyklus pod názvem Evoluce čtyř z revoluce dokončil režisér Jan Šikl, který byl v roce 2007 prvním držitelem Kouteckého ceny za film Nízký let. Scénárista Richard Komárek a režisér Filip Remunda si o rok později odnesli cenu za film Pulec, králík a Duch svatý. Loni získal toto ocenění Tomáš Škrdlant za film Nevítaní. Zároveň bylo uděleno zvláštní ocenění poroty Lukáši Přibylovi za film Zapomenuté transporty do Polska [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám