Hlavní obsah

Fanoušci Woodyho Allena i Barona Prášila se potkají na festivalech

– Praha
Novinky, Karolina Zarzycká

Filmoví fanoušci se v červnu mohou těšit na přehlídku mnoha žánrů v pražském kině Atlas. Na své si přijdou Allenovi příznivci na minipřehlídce jeho filmů, dále jsou připraveny Ozvěny Anifestu se Zemanovým Baronem Prášilem a v neposlední řadě Dokumenty České televize.

Článek

Ve středu 2. června od 21 hodin a od půlnoci se v kině Atlas bude promítat předpremiéra filmu Sex ve městě 2, který vznikl na základě amerického seriálu. V romantické komedii Michaela Patricka Kinga se diváci mohou těšit na další milostná dobrodružství Newyorčanek v čele se Sarah Jessicou Parkerovou.

Ozvěny Anifestu

Druhou červnovou akcí budou od 4. do 6. června Ozvěny Anifestu. Diváci budou mít možnost vidět vítězné snímky teplického festivalu a výběr několika dalších zajímavých celovečerních filmů. Bude také uveden film Karla Zemana Baron Prášil. Letošní Anifest i Festival dětského filmu ve Zlíně je věnován 100. výročí Zemanova narození.

Minipřehlídka filmů Woodyho Allena

Do třetice je v nabídce minipřehlídka filmů Woodyho Allena (10.-15. června). Kromě nejnovějšího filmu tohoto tvůrce, který právě vstupuje do našich kin, Užívej si, co to jde, si budou moci fanoušci v pětidenní přehlídce vychutnat i další snímky tohoto oblíbeného režiséra (Cokoliv, Zahraj to znovu, Same).

V neposlední řadě proběhne 16. a 17. června druhý ročník přehlídky nejkvalitnějších českých dokumentárních filmů vyrobených v produkci České televize.

Dokumenty ČT

Podle mluvčího veřejnoprávní televize Ladislava Štichy zaplatí zájemci o dopolední projekce 29 korun, odpoledne a večer o dvacetikorunu víc. K dispozici je i permanentka za 150 Kč.

Podle Štichy byla do programu vybrána díla natočená letos nebo vloni, která byla nebo budou uvedena na televizní obrazovky v letošním roce. Na jejich výrobě se podílela všechna tři televizní studia, tedy pražské, brněnské a ostravské.

"V celodenním programu, jehož dopolední část je spíše určená školám, bude představena žánrová a tematická pestrost televizního dokumentu včetně dlouhometrážních dokumentárních filmů, uváděných v kinech, které ČT rovněž podporuje. Většina tvůrců svůj dokument přijde osobně představit," uvedl Šticha. Budou mezi nimi například Petr Jančárek, Vít Klusák a Filip Remunda, Olga Špátová, Olga Sommerová, Tereza Kopáčová, Pavel Štingl a Robert Sedláček.

V předpremiéře budou navíc promítnuty filmy Meteory českého komiksu (Jan Motal), Česko na provázku (Jan Gogola ml.) a vybraný díl z cyklu Děti 50. let (Sunfilms, ČT, FAMU).

"Součástí přehlídky bude Profil režisérky Drahomíry Vihanové, která letos slaví 80. narozeniny. Promítneme její filmy Hledání, Variace na téma hledání tvaru, Proměny přítelkyně Evy, Za oknem... a Denně předstupuji před Tvou tvář," dodal Šticha.

Další změny kina Atlas

Ředitel kina Atlas Jiří Králík: "Od 1. září 2010 připravujeme změnu koncepce i dramaturgie programu. Principem bude snaha nabízet jen dobré filmy - kvalitní i atraktivní a bez rozdílu, zda jsou určeny pro komerční či artovou distribuci.

Páteř měsíční nabídky budou tvořit především pravidelné prezentace národních kinematografií či významných tvůrců. Kino nabídne i pravidelné cykly filmů pro různé věkové skupiny – každý týden nabídneme program nejenom pro děti, studenty, ale i starší filmové pamětníky.

Speciální projekce budou věnovány mimořádným premiérám filmů vstupujících nejenom do kin, ale i na DVD či Blue Ray.“

Festival zakončí film, který 7. června získá Cenu Pavla Kouteckého, udělovanou režisérům dokumentárních snímků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám