Hlavní obsah

Konkurence pomáhá hlavně zákazníkovi

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro lidi s krátkou pamětí připomněl Velký knižní čtvrtek tzv. uváděcí čtvrtek, kdy před listopadem byly v jeden den nabízeny v knihkupectvích novinky zároveň s informací, co nového vychází. Legendární je fotka mnohasetmetrové fronty čekající u pražského Arbesova knihkupectví Vráti Ebra na nový titul, který i ve stotisícovém nákladu byl podpultovým zbožím, důsledek to zákazů (a občasného povolování) autorů i titulů.

Foto: Profimedia.cz

Historici vědí, že u nás čtvrteční uváděcí tradice nebyla „komunistický“ výmysl, ale začala v masarykovské republice, aby měla konkurence rovnou šanci oslovit čtenáře.

Článek

Josef Žák z internetového portálu Kosmas se nechal inspirovat britským „velkým čtvrtkem“, prvním čtvrtkem v říjnu, kdy se čtenáři za kanálem mohou těšit na největší pecky.

Historici vědí, že u nás čtvrteční uváděcí tradice nebyla „komunistický“ výmysl, ale začala v masarykovské republice, aby měla konkurence rovnou šanci oslovit čtenáře a dobře ho informovat, z čeho si může vybrat.

Není proč vést historickou filipiku, spíš pochválit, že se i dnes nakladatelství Argo, Academia, Eroica, Garamond, Host, Kalich, Kniha Zlín, Mladá fronta a Nakladatelství Lidové noviny dokázala s Kosmasem domluvit a oslovit čtenáře řadou akcí.

Možno spekulovat, zda zapůsobilo „sblížení“ při snad ne zbytečných protestech proti stále větší DPH na knihy. Konkurence přece může a má v první řadě pomáhat. Hlavně zákazníkovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyšla nová kniha Milenka Saddáma Hussajna

Můj život se Saddámem Hussajnem je název zpovědi Parisuly Lampsosové, jediné dcery bohaté řecké rodiny žijící v Iráku, který by se bulvárně mohl pojmenovat:...

Vyšla nová Kniha léta

Letní čas je vhodnou příležitostí vžít se do pocitů těch, kdo kdy tu dobu prožívali. Tove Janssonová (1914–2001), finská spisovatelka, malířka a autorka...

Výběr článků

Načítám