Hlavní obsah

Koncert nebude, uvedl Arenberger. Měl jsem povolení ministerstva, říká zoufalý pořadatel

Úvodní koncert projektu Cesta ze tmy, který se měl konat příští týden v Lucerně a který měl vyzkoušet možnost účasti publika na koncertě pod podmínkou absolvování PCR testu, se neuskuteční. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger novinářům řekl, že parametry pro rozvolňování kultury bude s epidemiology a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) projednávat, v příštím týdnu se ale koncert konat vzhledem k epidemiologické situaci nemůže.

Koncerty zatím nebudou ani s negativním testem, uvedl Arenberger Video: ČTK

 
Článek

Arenberger uvedl, že se plánuje sejít s epidemiology a Zaorálkem, aby se připravily mantinely, které umožní pořádat větší kulturní akce. „Nejsme ale tak daleko, abychom mohli příští týden koncert povolit,” uvedl. Během května by se podle něj mohl uskutečnit pilotní projekt podle vzorů akcí, které se konaly v zahraničí - podle ministra někdy s dobrým, někdy špatným výsledkem. Záleží podle něj na tom, jak se bude testovat před akcí a jak se testování zorganizuje.

Pořadatelé na příští týden plánovali úvodní koncert k sérii akcí nazvané Cesta ze tmy. Podmínkou účasti na něm mělo být, že všichni přítomní absolvují v den koncertu PCR test s negativním výsledkem. Cena za test byla součástí ceny vstupenky, testovat se mělo poblíž místa koncertu. Arenberger ale pořadatelům sdělil, že koncert se nebude konat.

Foto: archív umělkyně

Olga Lounová

„Ministerstvo zdravotnictví a další zúčastněné instituce ale předtím pořadateli Karlu Luxíkovi dali veškerá potřebná povolení a přísliby,” sdělil za organizátory Vít Rosenbaum. „Je to největší podraz, jaký jsem kdy zažil. Včera (čtvrtek) jsem byl za panem ministrem na ministerstvu na jednání a o zrušení mi nic neříkal. (...) Koncerty jsem začal připravovat až v momentě, kdy jsem měl všechna povolení a přísliby s konkrétními daty, a do přípravy investoval stovky tisíc korun. To všechno jsem teď díky panu ministrovi vyhodil z okna,” uvedl Luxík.

Případné přesunutí data koncertů pořadatel Luxík odmítá. „Nemám chuť už nic dělat. Cesta ze tmy končí pro ztrátu důvěry v ministerstvo. Je to podraz, vrcholné papalášství a politikaření,” řekl.

Ministr kultury Zaorálek dříve uváděl, že jako pilotní projekt otevírání kultury by mohly posloužit některé koncerty Pražského jara, kam by též měli přístup jen lidé negativně otestovaní. Pražské jaro tradičně začíná 12. května.

Anketa

Šli byste na koncert, když by byl před ním povinný test?
Určitě ano.
15,7 %
Jen pokud bych o něj hodně stál/a.
23,4 %
Určitě ne.
60,9 %
Celkem hlasovalo 9526 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám