Hlavní obsah

Koncert Jazz on Screen se v Praze konal podruhé

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po loňské premiéře koncertu filmové hudby Jazz on Screen se Český národní symfonický orchestr (ČNSO) opět vrátil k tématu filmové hudby a před velmi slušnou návštěvou v pražské Smetanově síni představil v úterý nový program Jazz on Screen II. Název Jazz na plátně, jak zní český překlad, označuje spíše jazzovější zaměření většiny ukázek z filmů, a hlavně jejich interpretů. Tím hlavním nebyl totiž ČNSO, ale jazzová odnož tohoto tělesa Loop Jazz Orchestra (LJO), vedená jeho zakladatelem, trumpetistou a velkým jazzmanem Janem Hasenöhrlem.

Foto: Jan Malý

Vít Pospíšil řídil úterní koncert často od klavíru.

Článek

Na rozdíl od loňska je na úterním koncertu nevedl známý spolupracovník ČNSO Carl Davis, ale klávesista LJO Vít Pospíšil, jenž byl zároveň aranžérem většiny úprav. Šestnáct skladeb, které v programu zazněly, spojovala důležitá role ve vybraném filmu, a také pestrost autorů, míst a doba jejich vzniku.

Jazzový ráz jim pak na koncertě dávali především tři osobnosti. Dirigent a klávesista Vít Pospíšil, trumpetista Jan Hasenöhrl s většinou sól a kytarista Lukáš Chejn, jenž kromě elektrické kytary tentokrát prokázal i velkou zručnost hry na klasickou kytaru.

Foto: Jan Malý

Trumpetista Jan Hasenöhrl byl častým sólistou večera

Výběr ukázek byl skutečně rozsáhlý. Od známého hitu Feeling Good nebo klasického jazzového tématu Autumn in New York, přes proslulé Legrandovy skladby z filmů Dingo a Paraplíčka ze Cherbourgu, až k velkému Hawkinsovu superhitu 60. let I Put a Spell on You.  V písni I Will Wait for You si sice Pospíšil aranžérsky pohrál s tématem možná až příliš, ale publiku to nikterak nevadilo, naopak to velice ocenilo.

Skladby z amerických filmů Shaft nebo Dreamgirls měli ozvláštnit mladí zpěváci David Kraus, Markéta Foukalová, Tereza Hálová či Gabriela Urbánková. Náročnost vokálních partů však byla v některých momentech nad jejich síly.

Večer byl však přesto úspěšnou a přínosnou akcí, která prokázala, že oba orchestry nejsou jen interpretem oněch velkých filmových hudeb z jejich letních koncertů na Prague Proms, ale snaží se pokrývat filmovou hudbu v celé její žánrové šíři.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám