Hlavní obsah

Kensington: Nejsme jenom nizozemská kapela

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhovor s Casperem Starreveldem, kytaristou nizozemské kapely Kensington, probíhal těsně před udílením tamějších hudebních cen MTV Awards. V předchozích dvou ročnících Kensington získali cenu pro kapelu roku a nyní získali ve stejné kategorii třetí nominaci. Tu nakonec proměnili v trumf. Již 4. listopadu kapela vystoupí v pražském Rock Café.

Foto: archív kapely

Kensington míří do Prahy. Casper Starreveld první zprava.

Článek

Co nejzajímavějšího jste letos s kapelou prožil?

Rozhodně evropské turné, které proběhlo na začátku roku. Projeli jsme dvanáct zemí a viděli krásná místa. Mimo jiné Prahu. Samozřejmě ani festivaly neměly chybu. Že jsme se letos dobře bavili, je vidět v našem novém videu k písničce Done With It, jež vzniklo během léta.

O vaší hudbě se říká, že zní velmi britsky. Je to záměr?

Já to tak nevnímám. Jestli něco, ovlivnila nás směs amerického a anglického rocku. Většina hudby, kterou posloucháme, je z Británie, USA nebo Kanady. Preferujeme výraz mezinárodní zvuk nebo něco takového.

Je ve vaší hudbě něco typicky nizozemského?

Spíš ne. Většina lidí říká, že zníme jinak než všichni ostatní u nás. Je to náš záměr. Volíme alternativy mimo domov. V Nizozemsku nenatáčíme a vybíráme si i spolupracovníky ze zahraničí. Ne, že by u nás nebyli kvalitní kolegové, ale víc nám vyhovují mezinárodní standardy.

Vaše poslední album mixoval držitel Grammy Tom LordAlge. Jak jste se s ním dali dohromady?

Bylo to milé, protože byl na našem seznamu jako první. Poslali jsme mu ukázky a jemu se líbily. Desku jsme nahrávali v Berlíně, ale mixu se jí dostalo v Miami.

Byl jste původně zpěvákem. Proč jste post po pěti letech přenechal Eloiovi Youssefovi?

Protože zpíval o moc líp než já. Byl to hladký přechod, dávalo to smysl. Já se rád víc soustředím na kytaru a produkci, on víc zpívá a plně se soustředí na texty.

Vaše hudba zněla v reklamní kampani na značku Jack Wolfskin. Jindy vám sdílením vaší písně pomohl Chris Martin z Coldplay. Jak důležité to pro vás byly momenty?

Tyhle drobnosti pomáhají. Lidé se o kapele dozvědí. Ale víte co? Můžete mít sebelepší promo nebo o vás může tweetovat pánbůh, ale když hudba není dobrá, je to k ničemu. Ano, sociální média a podobné věci jsou důležité, ale nemůžete být slavní jen tím, že jste slavní. Musí to na něčem stát.

Prý se snažíte sesadit v Nizozemsku z trůnu taneční hudbu a prosadit kytarovou muziku zpět do mainstreamu.

Ano, snažíme se, aby kytarová hudba zněla v mainstreamových médiích. Ale mám pocit, že jsme jediná rocková kapela, které se to v posledních letech daří. Také jsme jako jediní nováčci dorostli do stadiónové kapely. Ale nevymezujeme se, nedávno jsme třeba spolupracovali s předním světovým dýdžejem Arminem van Buurenem a zkoumali možnosti kombinace taneční a rockové hudby. Píseň vyjde začátkem příštího roku. Pořád jsme však rocková kapela.

Mluvíte o tom, že jste dorostli do velikosti stadiónové kapely, nicméně v České republice vystoupíte v klubu. Je kromě Nizozemska další země, v níž vyprodáváte haly?

Zatím ne, to se nám daří jenom doma. Ale jsme trpěliví. Doma nám to trvalo asi osm let a v cizině teprve začínáme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám