Hlavní obsah

Kate z Titaniku i Kenneth Branagh dostanou od královny řády

Novinky, Stanislav Dvořák

Kate Winsletová, Kenneth Branagh či Gary Barlow se dostali na seznam lidí, kterým britská královna Alžběta II. udělí Řády britského impéria.

Foto: Profimedia.cz

Kate Winsletová

Článek

Za zásluhy v dramatickém umění se řádem může honosit Kate Winsletová a také Kenneth Branagh, zatímco Gary Barlow z boy bandu Take That, který si aktuálně pozvedl popularitu jako porotce v televizní soutěži X Factor, dostal řád částečně za služby v "zábavním průmyslu", ale také za charitu.

Britská herečka Kate Winsletová je nejvíce známa z hollywoodského trháku Titanic, ale má na svém kontě nejeden umělečtější film. V devadesátých letech hrála např. ve vysoce ceněném historickém dramatu Rozum a cit. Později pak v dramatech jako Věčný svit neposkvrněné mysli, Předčítač či Nouzový východ a naposledy jsme ji mohli vidět ve filmové verzi divadelní hry Bůh masakru od režiséra Romana Polanského.

Kenneth Branagh se prosadil jako herec i jako režisér. Před kamerou stál v desítkách filmů, k těm známějším patří třeba Harry Potter a Tajemná komnata, Valkýra, Piráti na vlnách a Petrovi přátelé. Režíroval filmy Thor, Marná lásky snaha, Mnoho povyku pro nic a As You Like It.

Řád britského impéria má i český dirigent 

Královna tradičně rozdává řády po oficiálních oslavách svých narozenin, které už má letos za sebou. Mohutného programu se v Londýně zúčastnili umělci všeho druhu včetně Eltona Johna, Stevieho Wondera nebo Paula McCartneyho.

Řády dostávají lidé ze všech vrstev společnosti, kteří udělají něco významného pro svou komunitu. Systém britských čestných titulů je mimořádně složitý a vyvíjel se 650 let.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Dirigent Jiří Bělohlávek převzal 21. května v Praze od britské velvyslankyně v ČR Sian MacLeodové (v pozadí) Řád britského impéria.

Řád od Alžběty II. má také český dirigent Jiří Bělohlávek. Ten léta spolupracoval s britskými umělci (Symfonický orchestr BBC). Konkrétně se může honosit titulem "komandér Řádu britského impéria".

Reklama

Výběr článků

Načítám