Hlavní obsah

Kate Winsletová představila adaptaci německého filmu Předčítač

Právo, Věra Míšková, Berlín

Největší hvězdou prvního víkendu na Berlinale byla Kate Winsletová. S čerstvými dvěma Zlatými glóby a s oscarovou nominací na nejlepší herecký výkon v hlavní roli filmu Předčítač, který na festivalu společně s režisérem Stephenem Daldrym představila, byla nejobdivovanější kráskou i respektovanou herečkou.

Foto: Reuters

Herci Ralph Fiennes, Kate Winsletová a David Kross uvedli na Berlinale film Předčítač.

Článek

Titulní postava filmu je zprvu teenager Michael (David Kross), který v poválečném Německu zcela podlehne kráse a smyslnosti více než třicetileté ženy Hanny (Kate Winsletová), jež vedle sexu neméně vášnivě miluje, když jí předčítá knihy.

Několik let poté, co jejich tajný vztah skončí, se Michael dozví, že jeho někdejší milenka má za sebou minulost kruté dozorkyně v koncentračním táboře a je za to odsouzena na doživotí. Ani jako dospělý právník (Ralph Fiennes) však na Hannu nemůže zapomenout...

Předloha pomáhá pochopit historii

Film vznikl podle předlohy berlínského právníka Bernharda Schlinka, který na otázku, nakolik je autobiografická, odpověděl poněkud vyhýbavě: „Každý spisovatel píše o tom, co zažil.“

Buď jak buď, kniha se stala v Německu zásadním příspěvkem k pochopení historie, a tak ji vnímal i režisér filmu Stephen Daldry.

„Strávil jsem jako dítě v Německu hodně času, později jsem pracoval v berlínském Deutches Theater, takže mám k této zemi i k Berlínu silný vztah a dobře rozumím problematice druhé a třetí poválečné generace, která se musí vyrovnat s hříchy svých otců,“ řekl a dodal, že i Schlinke souhlasil s tím, aby film o pravdě, vině a odpouštění natočil jiný než německý režisér.

Má totiž podle něj větší šance dostat se hlouběji, překročit hranice výlučně německého poválečného příběhu. Roli nabídl Daldry sice hned napoprvé Kate Winsletové, ale ta odmítla, protože se to překrývalo s natáčecím plánem Nouzového východu.

Oslovil i Nikol Kidmanovou

Oslovil tedy Nicole Kidmanovou, která souhlasila, ale producenti Austrálie protestovali, že nesmí v žádném případě ani na chvíli přerušit natáčení. Takže se s Předčítačem čekalo, ale když Nicole Austrálii dokončila, odstoupila, protože byla těhotná. A tak se Daldry nakonec znovu obrátil na Kate, ta už měla čas a ráda přijala.

„Měl jsem ji před očima stejně pořád, myslím, že je pro roli Hanny jako stvořená,“ řekl Právu v Berlíně Daldry a dodal, že čekání se vyplatilo. Jejího filmového milence totiž hledal mezi mladými německými herci a našel Davida Krosse.

„Jenže když jsem ho oslovil, bylo mu sedmnáct let. I tak jsme tedy s jeho nahými milostnými scénami z první poloviny filmu čekali do jeho plnoletosti a točili zatím ostatní, ale kdyby nedošlo k průtahům kvůli obsazení Hanny, nemohli bychom na něj kvůli věku ani pomyslet.“

Daldry film věnoval jeho dvěma producentům – Sydneymu Pollackovi a Anthonymu Minghellovi. „Zemřeli neuvěřitelně brzy po sobě – Anthony v březnu 2008, Sydney o dva měsíce později. Cítili jsme hrozné prázdno, připadali jsme si jako sirotci.“

Winsletová sbírá letos herecká ocenění

Winsletová má letos herecké žně, které jí nesou i ocenění. O berlínského hereckého Zlatého medvěda sice nebojuje, Předčítač byl uveden v hlavním programu mimo soutěž, ale má už Zlatý glóbus za hlavní roli ve filmu svého muže Sama Mendese Nouzový východ a za Předčítače dostala totéž ocenění za roli vedlejší.

Kate Winsletová o Předčítači

 „Když jsem se úplně ponořila do práce, na nic jsem nemyslela a až po delší době jsem si vzpomněla zavolat Samovi. Řekla jsem mu: ,Šlo by to, abych, až přijedu domů, moc nemluvila, vůbec nevařila a šla si rovnou lehnout a spát? A mohl bys mi těsně před příjezdem napustit vanu?’ Naštěstí jsem se vdala za muže, který mi na všechny tyto otázky odpověděl ano.“

Akademie však považuje Hannu za roli hlavní, takže dostala nominaci na Oscara v této kategorii. Bude to ale mnohem tužší boj, než kdyby soutěžila v kategorii vedlejší – jako konkurentku má mimo jiné Meryl Streepovou, která je nominována za Pochyby a jejíž popularita letos ještě vzrostla díky muzikálu Mamma mia!

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám