Hlavní obsah

Karlovarský festival zahájí světová premiéra filmu Anthropoid, přijede i Jamie Dornan

V rámci slavnostního zahájení 51. ročníku MFF Karlovy Vary bude uvedena světová premiéra nového koprodukčního snímku Anthropoid režiséra Seana Ellise.

Foto: KVIFF

Film Anthropoid se bude promítat v rámci slavnostního zahájení MFF Karlovy Vary.

Článek

Světové premiéry v Karlových Varech se kromě režiséra snímku Seana Ellise zúčastní také herci Jamie Dornan, Charlotte Le Bon, Toby Jones a Aňa Geislerová.

Film Anthropoid se bude promítat jak v rámci slavnostního zahájení ve Velkém sále hotelu Thermal, tak rovněž ve dvou dalších souběžně uváděných představeních určených široké veřejnosti.

Foto: KVIFF

V roli Jana Zelenky-Hajského uvidíme britského herce Tobyho Jonese.

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška ke zprávě uvedl: „Vzhledem k tomu, že snímek umělecky zpracovává jednu ze zásadních událostí československé historie, atentát na říšského protektora Heydricha, rozhodli jsme se spolu s producenty filmu oznámit premiéru Anthropoidu v Karlových Varech symbolicky právě v době, kdy si připomínáme výročí této události.

Foto: KVIFF

Aňňa Geislerová ve filmu Anthropoid

Koprodukční snímek Anthropoid se natáčel od července do září 2015 v České republice a tento velký mezinárodní projekt byl slavnostně představen právě na loňském ročníku karlovarského festivalu.

Režisér Sean Ellis obsadil do hlavních rolí parašutistů Kubiše a Gabčíka herce Jamieho Dornana a Cilliana Murphyho. Jednu z hlavních ženských rolí, Gabčíkovu partnerku, hraje česká herečka Aňa Geislerová. Partnerkou postavy Kubiše Jamieho Dormana je Charlotte Le Bonová. V roli spolupracovníka výsadkářů Jana Zelenky-Hajského uvidíme britského herce Tobyho Jonese. Z dalších českých herců se můžeme těšit například na Alenu Mihulovou.

BEZ KOMENTÁŘE: Jamie Dornan natáčí v PrazeVideo: Novinky

Snímek Seana Ellise vznikl podle skutečných historických událostí. Operace Anthropoid se stala iniciačním momentem pro mnoho odbojových aktivit ve 2. světové válce a pomohla – bez ohledu na tragické následky – posílit pocit národního sebevědomí, vlastenectví i osobní statečnosti jednotlivců.

Téma atentátu, stejně jako událostí, které mu předcházely, či následků, které přinesl, se stalo námětem řady domácích snímků. Režisér Sean Ellis se s příběhem seznámil před několika lety a byl fascinován emotivním hrdinským činem českých parašutistů i jeho tragickým vyvrcholením.

Natáčení snímku Anthropoid v Resslově ulici

Film Anthropoid, jehož je Ellis scenáristou a režisérem, dává mezinárodnímu publiku možnost v silném osobním příběhu poznat mimořádný hrdinský čin, akci odporu proti nacismu, která významně zasáhla do průběhu války. Českému divákovi pak nabídne nový a netradiční pohled na důvěrně známé události.

Foto: KVIFF

Jamie Dornan s Charlotte Le Bon

Film Anthropoid vznikl ve společnosti LD Entertainment za podpory Ministerstva obrany České republiky a Státního fondu kinematografie. Natáčení podpořil také Magistrát hlavního města Prahy a významně se na něm odbornými konzultacemi podílel i Vojenský historický ústav.

Sean Ellis

Britský režisér a scenárista se proslavil krátkým filmem Cashback (2004), komediální miniaturou z noční směny jednoho supermarketu, s níž se každý zaměstnanec vyrovnává po svém.

Snímek nominovaný na Oscara se stal o dva roky později základem celovečerního stejnojmenného filmu.

Dalším pak bylo hororové drama Střepy v hlavě (The Broken, 2008), načež o pár let později překvapil Ellis své fanoušky sofistikovaným sociálním dramatem Metro Manila (2013)

Reklama

Výběr článků

Načítám