Hlavní obsah

Kapela Vivian připomněla v nové skladbě tragický požár v klubu na Filipínách

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před půlnocí 18. března 1996 došlo v klubu Ozone Disco ve městě Quezon City na Filipínách k požáru, při kterém zahynulo 162 lidí. Od té doby klub chátrá, nikdo se nemá k jeho opravě. Místní tvrdí, že se z něho v noci ozývají hlasy a zní hudba. Broumovská rocková kapela Vivian o tom napsala písničku Náš svět, ke které natočila videoklip.

Vivian v klipu k písni Náš světVideo: archiv kapely

 
Článek

„Jsou v ní spojená dvě témata. Jedním je současná doba, izolace lidí, ticho a prázdno kolem nás. Druhým je příběh těch, kteří uhořeli v klubu Ozone Disco. Ten je více zachycen v samotném klipu. Lidi, kteří uhoří, jsme v něm nahradili umělohmotnými figurínami,“ vysvětluje zpěvák a kytarista Marthy.

Zatímco někteří tvůrci v současné době překypují aktivitou a pandemické „volno“ využívají k psaní nových skladeb, Marthy, hlavní autor písní skupiny Vivian, říká, že ho inspiruje prožitek. A tak napsal písničku o tom, jak se ve světě uzavřeném koronavirem cítí. Producentem skladby je Thom ze skupiny Imodium, Marthyho strýc.

Foto: archiv skupiny

Kapela Vivian.

Videoklip vznikl v suterénu bývalého Městského hotelu v Broumově, kde byla mnoho let diskotéka. Jeho režisérem je Michal Havlíček.

„Michal přišel s tím, že má možnost sehnat spoustu plastových figurín, které bychom mohli při natáčení klidně i zničit. Hned jsem si vzpomněl na události v Ozone Disco, motivovalo mě to. Přečetl jsem si také, že klub dodnes stojí, nikdo ho neopravil a lidé se ho bojí, protože se z něho pořád ozývají hlasy a zvuky. Obětem dosud nikdo nevěnoval žádný památník a existují domněnky, že právě proto v klubu straší. Chtěli jsme jim tím klipem alespoň vzdát poctu,“ řekl Marthy.

Slíbené figuríny nakonec k dispozici nebyly, ale protože už byl na světě nápad, sháněli je členové kapely po celém Náchodsku. Našli čtyři různé zdroje, aby jich bylo k realizaci klipu dost.

„Nemohli jsme je ale zničit, takže jsme nakonec ještě museli další figuríny koupit. Sehnali jsme lidi, kteří nám pro natáčení v té opuštěné broumovské diskotéce udělali požár. Při prvním testu se klub zamořil zplodinami a my museli všichni rychle ven. Dvě hodiny jsme ten dým vykašlávali. Nakonec jsme to ale natočili, ten požár v klipu je opravdový,“ vzpomíná Marthy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám