Hlavní obsah

Kaiser a Lábus dotočili Klauny

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Viktor Tauš dokončil natáčení filmu Klauni s Oldřichem Kaiserem a Jiřím Lábusem v hlavních rolích. Vzniknul podle scénáře Petra Jarchovského a námětu Borise Hybnera.

Foto: Falcon

Oldřich Kaiser a Jiří Lábus

Článek

Vedle slavné komické dvojice uvidíme i zahraniční herce, jako je Francouz Didier Flamand, finská vítězka canneského festivalu Kati Outinen a Francouzka Julia Ferrier.

Film pojednává o trojici zestárlých klaunů, která měla kdysi v Československu velký úspěch. Pak se ale rozešli a Oskar emigroval. Nyní se vrací po třiceti letech, aby v Praze uzavřel svoji uměleckou kariéru. Setkání přátel ale zase skončí konfliktem.

Po natáčení v Čechách, v Lucembursku a ve Finsku režisér Tauš uvedl, že objevil pověstné hrabalovské perličky na dně. „Jsou jimi české filmové štáby. V kontextu štábů jiných evropských zemí jim na filmu záleží, nepředstavuje pro ně jen práci. A to přesto, že tak jako ostatně Češi již po staletí, za svoji práci dostáváme méně peněz než v jiných evropských zemích. Tyto skutečnosti spolu se schopností pracovat v mezinárodních štábech paradoxně vytváří naši identitu, pro kterou jsou české štáby tolik žádané po celém světě.“

Foto: Falcon

Oldřich Kaiser a Jiří Lábus s francouzským hercem Didierem Flamandem

„Stále jsem musel myslet na to, že Didiera Flamanda budeme muset dabovat, a tak jsem se nakonec vrátil ke staré metodě, kterou používali třeba režiséři ,spaghetti westernů´. Spočítáte slabiky v domácím jazyce a zahraniční herec pak hraje místo textu čísla. Didier Flamand dokázal dát do těch čísel takovou emoci, že to bylo až neskutečné. Filmový štáb nečekal, že je někdo rozesměje tím, že před nimi napočítá do dvaceti. Tuto techniku jsme samozřejmě předem testovali a český text sedí dokonale,“ popsal režisér.

Zásadní dvojicí filmu jsou ale samozřejmě Kaiser a Lábus. „Jako komikům jim projdou věci, které by nám smrtelníkům neprošly, být komikem je totiž podstata, klaun je živočišný tvor nikoli profese,“ hodnotí Viktor Tauš své hlavní hvězdy. „Klauni jsou dramatem s komickými figurami. A Kaiser s Lábusem dokázali vnést humor i tam, kde to nikdo z nás nečekal,“ dodal.

V dalších rolích uvidíme Kati Outinen, známou z většiny filmů Akiho Kaurismäkiho, Evu Jeníčkovou a Tatjanu Medveckou. Film uvede do kin Falcon na podzim roku 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám