Hlavní obsah

Kafka Band představil Ameriku

Právo, František Cinger

Včera se po čtyřech dnech uzavřely brány Lipského knižního veletrhu. Mezi 2547 vystavovateli ze 46 zemí světa se prosadil bohatě strukturovaný program České republiky, která byla hlavní hostující zemí.

Foto: ČTK

Jaromír 99 (vlevo) a Jaroslav Rudiš při lipském vystoupení kapely Kafka Band.

Článek

Nebývale početná delegace pětapadesáti našich spisovatelů nabídla důležitá témata – česko-německé vztahy, perspektivy mladší autorské generace, literární zpracování vývoje po roce 1989 i brexit a evropskou krizi. O úloze kultury v současné globální krizové situaci, navíc v době nerozhodnuté podoby brexitu, mluvil Jiří Přibáň.

„Literatura může vytvořit tlak vůči ekonomickým a politickým elitám. Mám na mysli příklad, kdy největší podíl na politickém řešení obrovské chudoby manchesterského kapitalismu v Anglii neměly tyto elity, ale romány Charlese Dickense,“ řekl Právu.

„Literatura má obrovskou funkci. Umí dát hlas těm, kteří nedokážou získat pozornost politických elit. Nemám na mysli angažovanou literaturu, která by suplovala politiku. Literatura má vlastní umělecké, estetické prostředky, jejichž prostřednictvím promlouvá ke společnosti. Román je, jak říká Milan Kundera, projev svobody člověka, ale zároveň i jeho svědomí,“ dodal.

Přáním koordinátora programů na veletrhu Martina Krafl a bylo, kdyby alespoň čtvrtina z autorů sedmdesáti nových překladů do němčiny dostala od německy mluvících čtenářů zelenou k tomu, aby zůstala v edičních programech nakladatelství v Německu, Rakousku či Švýcarsku. Jedním z nich je i Jiří Hájiček, jemuž v únoru vyšel překlad románu Dešťová hůl s názvem Der Regenstab.

„Na veletrhu jsem potřetí. Poprvé mám přeložený celý román, což je lepší než prezentovat úryvky z nich nebo kratší texty,“ řekl Právu. „Musím se přiznat, že veletrhy moc nemiluji. Je to hektické, jsou na nich tisíce lidí. Mám raději čtení v knihovně nebo v klubu. Kde ale potkáte kolegy autory, literární agenty, nakladatele? To je účel veletrhu. Jsem rád, že jsem tu mohl být.“

Nabídka českých témat se projevila i mimo brány veletržních hal. Dům knihy hostil výstavu Můj život s Hitlerem, Stalinem a Havlem o životě a díle Pavla Kohouta. V kině Regina-Palast měl premiéru česko-německo-slovenský film pro děti a mládež režiséra Ivana Pokorného Uzly a pomeranče. Je to příběh o první lásce a dospívání podle stejnojmenného románu Ivy Procházkové. Ta svou knihu představila také na stánku české delegace. A 30. května se snímek dostane do německých kin.

Nominant veletržní ceny za beletrii Jaroslav Rudiš s kapelou Kafka Band vystoupil na scéně Schaubühne Lindenfels. Jejím členem je i malíř a hudebník Jaromír 99. Oba se v Německu proslavili komiksem Alois Nebel a jeho zfilmováním. Zazněly i skladby z nového alba Amerika.

Účast České republiky skončila nesporným úspěchem. Podle Olivera Zilleho, ředitele veletrhu, bude jistě překonán dosavadní rekord v účasti z roku 2017, kdy ho navštívilo 285 tisíc lidí.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám