Hlavní obsah

Judas Priest se vrátili se silným albem

Novinky,

Loni se splnil velký sen mnoha fanoušků heavy metalu, po dvanácti letech se k Judas Priest vrátil jejich původní zpěvák Rob Halford, který s sebou přivedl i bubeníka Scotta Travise. Skupina však nezůstala u vzpomínání na doby, kdy její alba Killing Machine, British Steel a Screaming For Vengeance udávala žánru tón. Začali pracovat na novém materiálu. Výsledkem je deska Angel Of Retribution.

Foto: Pavel Čempěl

Nová odstavná plocha pro návštěvníky Kališoku vzniká u čistírny odpadních vod.

Článek

Podobné pokusy o rozdmýchání hasnoucího plamene nebývají šťastné. Zvlášť po tak dlouhé době. Ve světě rockové hudby je dvanáct let skutečně hodně. Halford odešel v době, kdy scéně vládlo grunge Nirvany. Mezitím přišel crossover spojující rap, hard core, funk a metal, neopunk a nu-metal.

Judas Priest však opět potvrdili svou výjimečnost. Tak jako dokázali na počátku devadesátých let reagovat na nástup thrashe na vynikajícím Painkilleru, povedlo se jim natočit silné album, které vychází z tradic kapely, přitom však nepůsobí staře. Skupina přitom neexperimentuje, nepokouší se reagovat na aktuálních trendy. Staví na tvrdých riffech, úderném rytmu, souhře kytar Glenna Tiptona a K. K. Downinga i ječivém projevu Roba Halforda. Dokáže nejen vyvážit tvrdost melodií, ale hlavně dát skladbám potřebnou energii, protože si uvědomuje, že právě ta je spolu s důrazem základem tvrdého rocku a na její oltář klidně obětují i délku sól. S výjimkou závěrečné takřka čtvrthodinové epické Lochness je už jen jediná skladba delší pěti minut - důrazný Hellrider.

K typickému pojetí se hlásí pětice hned v úvodní příznačně nazvané skladbě Judas Rising, na niž navazuje Deal With The Devil a v podobném duchu pojatý Demonizer. Singl Revolutiuon však ukazuje, že skupina se nebojí typické schéma opustit a inspirovat se riffovým blacksabbatovským hardrockem, jehož vlivy jsou ještě zřetelnější ve Wheels Of Fire. Judas Priest nezapírají z čeho vyšli. Lepší z balad Worth Fighting For zase čerpá z grunge.

Lze mít i výtky, v úvodních dvou skladbách sklouzává Halfordův jekot do pitvořící se sebeparodie, balady typu Angel se přežily a Lochness by potřebovala více propracovat strukturu a přidat na tvrdosti. Přesto je jasné, že nové skladby nebudou na koncertě v Brně, který se uskuteční 7. dubna nutnou vložkou, kterou by posluchači měli rádi za sebou.

Judas Priest: Angel Of Retribution

Judas Priest: Angel Of RetributionSony BMG 52:44

Anketa

Zajímá vás nové album Judas Priest?
Ano, koupím si je
38,8 %
Ano, ale kupovat si je nebudu, počkám, až mi je někdo půjčí nebo vypálí
46,3 %
Judas Priest poslouchám, ale novinka mne nezajímá
6,9 %
Tuto kapelu neposlouchám
8 %
Celkem hlasovalo 188 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám