Hlavní obsah

Jospin: Česká sezóna ve Francii byla událostí roku

Novinky, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká sezóna ve Francii, která skončila v sobotu v Paříži slavnostním koncertem, byla podle bývalého francouzského premiéra Lionela Jospina největší kulturní událostí loňského roku. Během koncertu to sdělil českému ministru kultury Pavlu Dostálovi, který mu tlumočil osobní pozdravy předsedy české vlády Vladimíra Špidly se vzkazem, že Jospin je jeho příkladem a inspirací.

Foto: Josef Zajic

Ivan Vasiliev a Nina Kaptsova

Článek

Dostál to řekl v neděli Právu. Českou sezónu navštívilo 1 200 000 lidí, což je největší počet v historii této akce, představující v zemi Galského kohouta zahraniční kulturu. Vystoupilo na ní 3500 herců, výtvarníků, skladatelů a dalších umělců z České republiky.

Zakončení v Praze plánováno na poslední leden

Na závěrečném koncertě uvedla filharmonie z Lille spolu s Brněnským filharmonickým sborem Janáčkovu Glagolskou mši.

Vysokým francouzským řádem byl oceněn přínos generální komisařky Olgy Kubelkové, která byla podle Dostála alfou a omegou úspěšnosti souboru akcí. Jak dodal, české ministerstvo zahraničí však nemá o její další práci zájem, i když o jejích schopnostech svědčí právě úspěch České sezóny. Oficiální zakončení v naší republice se chystá v Praze 31. ledna.

Dostál také jednal o nadstandardních česko-francouzských kulturních vztazích před svým francouzským protějškem, který přijede v dubnu do ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám