Hlavní obsah

Josef Vinklář měl dvojí datum narození

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úmrtí herce Josefa Vinkláře vyvolalo pozoruhodnou diskusi o datu jeho narození. Zatímco Právo uvedlo, že se narodil 10. listopadu 1930, většina ostatních médií 14. listopadu. První datum uvádí Český biografický slovník i kniha Národní divadlo a jeho předchůdci, druhý uvedla ČTK údajně podle Národního divadla.

Článek

"V pracovní smlouvě i v křestním listě měl pan Vinklář napsáno datum 14. listopadu, proto Národní divadlo pracuje s tímto datem a uvede toto datum i na smutečním oznámení," řekl včera na dotaz Práva tiskový mluvčí činohry ND Tomáš Staněk, který ale zároveň připustil, že Josef Vinklář často hovořil o tom, že se ve skutečnosti narodil 10. listopadu.

Ve své vzpomínkové knize Pokus o kus pravdy to Vinklář vysvětlil takto: "Narodil jsem se v Podůlší roku 1930. Čtrnáctého listopadu, což je omyl z omylů nepřehlédnutelných. Přestože mám všechny dokumenty právě na toto datum, ve skutečnosti jsem narozen desátého, ale nemohu s tím nic dělat. Pan farář vystavoval v roce 1946 mně a mému bratrovi duplikáty rodných listů a přehodil data. Dej mu Pánbůh lehké odpočinutí. Bratr se narodil 14. prosince a já 10. listopadu."

Tak se stalo, že i v oficiálních materiálech, jako jsou slovníky a encyklopedie, existuje u Josefa Vinkláře dvojí datum narození. Sám herec historku o popleteném datu narození dával rád k lepšímu.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel herec Josef Vinklář

Herec Josef Vinklář podlehl v úterý odpoledne vážné nemoci. Oznámil to mluvčí činohry Národního divadla Tomáš Staněk. Vinklářovi bylo 76 let. Přestože...

Odešel doktor Cvach a inspektor Bouše

Ve věku 76 let podlehl v úterý herec Josef Vinklář rakovině plic. Zhoubný nádor mu byl diagnostikován počátkem letošního roku, v březnu se podrobil operaci...

Výběr článků

Načítám