Hlavní obsah

José Cura jako dirigent

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Pražských symfoniků FOK jmenovalo rezidenčním umělcem sezóny argentinského pěvce a dirigenta Josého Curu. Při středečním koncertu v zaplněné Smetanově síni Obecního domu se poprvé postavil s FOK jako dirigent a byl to debut úspěšný.

Foto: Petr Dyrc

José Cura diriguje ve Smetanově síni FOK

Článek

Možná i proto, že středobodem programu byly skladby vokální – díla Rachmaninova, Respighiho a samotného Cury. Ve dvou měla vystoupit jako sólistka mezzosopranistka Dagmar Pecková. Nakonec zpívala jen v Západu slunce, ve kterém její zastřený projev odpovídal niternému zaměření Shelleyho básně.

V Curově Magnificat, duchovní skladbě napsané k narození Curova prvního dítěte, ji nahradila argentinská sopranistka Maria Bisso, která se spolu s Pražským filharmonickým sborem a dětským Jitrem postarala o mimořádný úspěch skladby.

Vrcholem večera se ale ukázala být dvě díla Sergeje Rachmaninova, v nichž Cura prokázal cit pro autorovu pravoslavnou víru i obdiv k Čajkovskému.

Reklama

Výběr článků

Načítám