Hlavní obsah

Jiří Schmitzer vydává album svých živě natočených hudebních kiksů

Herec a písničkář Jiří Schmitzer natočil své čtvrté album. Záznam koncertu pořízený v pražské Balbínově poetické hospůdce se od podobných nahrávek liší tím, že ho autor pod názvem Sbírka kiksů vydává se všemi chybami a nedozpívanými skladbami typickými pro jeho originální vystoupení.

Článek

"Vybral jsem hlavně věci, které neumím, dlouho jsem je nezpíval nebo jsem je skoro zapomněl. Takže bylo téměř stoprocentní, že je nedohraju a budu se z toho muset nějakým způsobem vykecat," uvedl osmapadesátiletý herec Studia Ypsilon.

Nápad natočit takové album dostal poté, kdy po něm firma chtěla novou desku, na kterou nemá materiál. Protože většina záznamů živých vystoupení je po zásazích ve studiu bezvadných, rozhodl se, že to udělá naopak a natočí album s převahou kiksů.

Originální jako vždy

Nahrávka s písněmi jako Kaluž, Bynďa či Loutka je plné míst, kde si Schmitzer nemůže vzpomenout na konec skladby a pomáhá si různými improvizacemi. Připouští, že některé již má odzkoušené a použije je vícekrát. "Někteří lidé, kteří byli na mém programu dvakrát, měli výhrady, že je to z 80 procent stejné. Takovým říkám, že jsem přece herec a tohle je představení," podotkl Schmitzer.

Nové album nevydal oblíbený písničkář od roku 2003, kdy vyšla deska Bouda. Tvrdí, že nyní nemá na skládání nového materiálu čas, schází mu i chuť a svobodná mysl. Přestože měl v létě divadelní prázdniny, vystupoval na mnoha letních hudebních festivalech, opravoval schody na chalupě a věnoval se svému velkému koníčku - parašutismu.

V současné době má na svém kontě přes 500 seskoků, nyní skáče z výšky 4000 metrů. I když dosáhl určité sportovní třídy, označuje se za víkendového parašutistu. "Díky skákání jsem si dal dohromady fyzickou kondici, rutinní věci zvládám a nejsem nebezpečný sobě ani ostatním," podotkl herec a hudebník, který je často k vidění na letišti Dlouhá Lhota u Příbrami.

Naposledy U mě dobrý

Jako herec se naposledy objevil ve filmu Jana Hřebejka U mě dobrý, v nejbližší době se k natáčení nechystá. Stejně tak se zatím neangažuje v nových seriálech. "Člověk by měl být opatrný, hodně věcí se dnes reprízuje a není dobré, když je stejný herec na všech televizních programech," uvedl.

Jiří Schmitzer, syn herce Jiřího Sováka, začínal svou hereckou dráhu v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Ve filmu debutoval v roce 1970, od roku 1985 je členem souboru Studia Ypsilon. Hrál například ve filmech Marečku, podejte mi pero, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Černí baroni, Báječná léta pod psa, Kytice či U mě dobrý.

V roce 1997 získal jako nejlepší herec v hlavní roli Českého lva za film Bumerang, úspěch zopakoval v roce 2006 za roli ve snímku Kráska v nesnázích. Jako skladatel se podílí na hudbě pro několik divadelních inscenací, natočil čtyři alba převážně veselých písniček a zpíval na albu Bratří Ebenů Já na tom dělám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám