Hlavní obsah

Jiří David vystavuje v Praze velkoformátové obrazy

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řekni mi své jméno, tak nazval svou novou výstavu výtvarník Jiří David. V pražské galerii Dvorak Sec Contemporary představuje do 8. září své velkoformátové obrazy, které vznikly v posledních dvou letech.

Článek

Vystavená série působí trochu sžíravým dojmem, i když některá plátna nepostrádají dávku humoru. Zakomponoval do nich mimo jiné nejrůznější předměty – ohořelé dřevo, umělé řasy nebo ampulky morfia.

Smutně působí velká bílá plocha orámovaná ohořelým dřevem, jako plastická mozaika vypadá obraz s desítkami papírových mističek se zatvrdlou barvou. „Čekal jsem, až do některého obrazu prostě zapadnou,“ poznamenal autor legendárního neonového srdce nad Pražským hradem, pro kterého nejsou žánry ani technologie žádným omezením.

Naopak – věnuje se malbě, fotografii i objektům, zároveň se nevyhýbá diskusím o současné kulturní politice. Patří k nejhlasitějším kritikům nového generálního ředitele pražské Národní galerie Vladimíra Rösela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám