Hlavní obsah

Ježíšek a český Honza. Nové večerníčky neriskují a drží se tradic

Novinky, Stanislav Dvořák

Po dlouhých letech se do večerníčků vracejí nejstarší tradiční postavy, výtvarný styl Josefa Lady a dokonce i náboženství. Česká televize v úterý sdělila, že připravuje nové večerníčky o českém Honzovi nebo o Ježíškovi, který žije v zahrádce pod hvězdami s Marií a Josefem.

Foto: Česká televize

Honza a beránek

Článek

Honza a beránek má být večerníček, který se inspiroval u Josefa Lady. Ten má letos dvojí výročí, 130 let od narození a 60 let od úmrtí. Postava českého Honzy v pohádce vyráží do světa s malým černým beránkem.

„Honza ani beránek nejsou prvoplánoví hrdinové, někdy dokonce můžeme pochybovat o rozumnosti a prospěšnosti některých jejich činů. Díky své bystrosti, hravosti, vynalézavosti a odvaze si však dokážou vždycky poradit a společně tvoří nesmírně sympatickou a originální dvojici,“ vysvětlila kreativní producentka Barbara Johnsonová.

Foto: Česká televize

Zahrádka pod hvězdami

Na jiný výtvarný styl, tentokrát Jiřího Trnky, zase navazuje křesťansky orientovaný loutkový seriál  Zahrádka pod hvězdami. Malý Ježíšek žije v zahrádce s Marií a Josefem a kamarády Tomášem a Petrem. Jednotlivé příběhy jsou inspirovány biblickými náměty.

Foto: Česká televize

Letem světem aneb Cestování Jonáše Kokošky

Trojici nových večerníčků doplní ještě Letem světem aneb Cestování Jonáše Kokošky. Vypráví o redakci Slepičích listů, kde tvrdou rukou, nebo spíš pařátem, vládne šéfredaktor Krocan, který po redaktorovi Kokoškovi neustále požaduje nové a nové sólokapry. A i když se Kokoškovi vzrušující události nejprve jako naschvál vyhýbají, nakonec se jako zázrakem vždycky něco stane.

„Tvorbu pro děti vnímám jako jeden z nejdůležitějších úkolů televize veřejné služby. Každý, kdo se touto oblastí zabývá, potvrdí, že dětský divák je ten nejkritičtější a nejupřímnější a že přijít s novým formátem, který na jedné straně naplní vysoké nároky rodičů a na druhé bude děti bavit, není vůbec triviální úkol,“ dodal generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Anketa

Chcete, aby Večerníček pojednával o náboženství?
Ano
51 %
Ne
47,8 %
Nevím
1,2 %
Celkem hlasovalo 335 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám