Hlavní obsah

Jedenáctý Jiří Adam z Dobronína

Právo, František Cinger

Je to víc než deset let, kdy se objevil první případ písaře Jiřího Adama z Dobronína nazvaný prostě Letopisy královské komory I. Nyní vyšel jedenáctý díl této série z pera Vlastimila Vondrušky s názvem Dobronínské morytáty (Moba, 224 stran, 279 Kč).

Foto: Milan Malíček, Právo

Český historik, publicista a spisovatel Vlastimil Vondruška.

Článek

Stojí za to se zamyslet nad důvody, které vedou čtenáře neustále k tomu, že autorovy knihy patří k těm, jež se trvale ocitají na špičkách čtenářského zájmu. Původně se totiž do 16. století za vlády Ferdinanda Habsburského a jeho ženy Anny Jagellonské vydal, aby si trochu odpočinul od časů Přemysla Otakara II. a jeho královského prokurátora Oldřicha z Chlumu. Přece jen uvolněnější čas renesance nabídl větší možnost než 13. století k tomu, aby se příběhy úředníků, šlechticů i měšťanů přiblížily víc našim zkušenostem s kriminalitou, jejíž podoba se mnoho nezměnila.

Foto: Moba

Obal knižní novinky v pořadí již jedenácté s Jiřím Adamem z Dobronína.

Výhodou cestujícího písaře je, že se může pohybovat jak na Starém Městě pražském, tak v jihočeských tvrzích, ve službách krále dokonce v Londýně či Uhrách nebo mezi Osmany. Nyní se Jiří Adam vydal do rodného Dobronína, městečka na Vysočině. A tam se v době adventu, pobízejícího ke klidu, musí zaobírat vraždou vnuka své kojné Cecílie.

Vypravěčské umění je jistě základem čtenářského úspěchu, dalším je však historický místopis, v tomto případě nejen onoho Dobronína, ale i nedaleké Stříteže. Každé z míst, kde se Vondruškovi hrdinové pohybují, je opravdu spojené s dobovým životem v 16. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám