Hlavní obsah

Je to tak trochu i náš revizor

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize sáhla po Gogolově hře Revizor v překladu Zdeňka Mahlera. Komediální stejnojmennou inscenaci, pod níž je podepsán zkušený televizní režisér Viktor Polesný, odvysílala v neděli večer.

Foto: Dělej co tě baví
Článek

V tom bude politika, prohlásí soudce (Bohumil Klepl), když se hořcekomická sebranka provinčních úředníků a "potentátů" dozví o domnělém příjezdu revizora z Petrohradu.

"Politický" tón v této inscenaci zůstává až do konce, neboť autoři se soustředili nejen na to, aby pro ni získali těžké kalibry komiků, jako jsou Jiří Lábus a Oldřich Kaiser nebo i výborný Jiří Pecha. V centru pozornosti tvůrců, jejichž inscenace má švih a ozvláštňující zrychlená kameramanská intermezza, se přes až exhibicionistický komediální Kaiserův výkon ocitá především Lábusův hejtman.

Slavná Gogolova hra v produkci České televize

Jeho hrdina se vymyká ostatním postavám, které jsou vytvořeny většinou podle dobře známých gogolovských klišé. Herci si pořádně zadováděli, když si hráli na rustikální, co chvíli v lihu naložené, ale bohužel i toporné ruské figurky (Klepl jako soudce nebo Oldřich Navrátil jako školní inspektor).

V případě hejtmana však před námi stojí komický, odpudivý a zlý šašek, pantáta, který se před revizorem neštítí ničeho, pokud by mu to jen pomohlo udržet se u moci a u svých privilegií. Uplácí lichotkami, vodkou, penězi, zavírá oči nad tím, když mu Chlestakov (Oldřich Kaiser) svádí dceru i ženu.

Cesta vzhůru může být někdy trnitá, ale když stojí za to... Nakonec cynicky glosuje: "V nejhorším mě bude hřát čisté svědomí."

Z inscenace vysvítá v plné kráse patolízalství, podlézání a korupce maloměstské úřední kliky, která si splete petrohradského lehkomyslníka a podvodníka s obávaným revizorem, seslaným na ně z ústředí. A tak se činí.

Takový obraz mravní bídy, prospěchářství, úpadku a marasmu, kde i "studovanej člověk je buď ožrala, nebo dělá ksichty" a kde se hejtman musí "činit, aby byla vláda spokojena", se hodí částečně i na dnešní komunální politiku - snad jako Raid na moly. Inscenace má určitě co aktuálně říct, ač působí v některých chvílích trochu naivně a přímočaře.

Česká televize: Revizor

Scénář a režie: Viktor Polesný, překlad hry N. V. Gogola: Zdeněk Mahler, kamera: Josef Špelda. Hrají: Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Simona Stašová, Kateřina Hrachovcová, Bohumil Klepl a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám