Hlavní obsah

Japonský tanec: od světla k tanci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představení Čisté barvy kjótského tanečního souboru Monochrome Circus zahájí ve středu Festival současného japonského divadla, v jehož rámci se na podzim v pražské Arše představí ještě kontroverzní soubor Gekidan Kaitaiša a tanečník Jasunari Tamai.

Článek

V Čistých barvách spojili své síly choreograf Kosei Sakamoto a Takajuki Fudžimoto, jenž má na starosti režii a postaral se o světelný design, přičemž využil nového typu vysoce svítivých LED lamp. "Chtěl jsem tato světla použít v tanečním představení," řekl Právu Fudžimoto. "Cítím blízkost světla a barev s tancem, protože tanec je také vnímán očima, nepoužívá slova a nejsou v něm explicitně vysvětleny důvody, proč tanečník udělal určitý pohyb." Lákají ho nové technologie. "Digitální záznam mě fascinuje svojí mobilitou. Barvu obrazu přitom mohu snadno měnit."

Na nových světlech využívajících LED ho zaujalo několik aspektů: "Nepotřebují velké ovládací pulty, řídíte je z notebooku, takže se dají použít skoro všude. Navíc umožňují vytvořit milióny barev."

I když Fudžimota fascinují nové technologie, před videoartem dává přednost divadlu. "Je specifické. Existuje vazba mezi diváky a umělci, kteří sdílejí společný zážitek. Odehrává se v reálném čase na určitém místě, kam diváci musejí přijít, což u videa, které se dá snadno šířit, není nutné. Navíc každé představení je originální, nikdy se nezopakuje ve stejné podobě," dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám