Hlavní obsah

Japonská houslistka Sajaka Šoji: Obdivuji Dvořákovu hudbu

Právo, Alžběta Perglová, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská houslistka Sajaka Šoji (25) byla další hvězdou festivalu Dvořákova Praha. Hrála na něm s rozhlasovým orchestrem Brahmsův Houslový koncert D dur. Šoji žije v Evropě, studovala v Itálii, Izraeli i Německu a do rodného Japonska přijíždí jen koncertovat.

Foto: Právo

Dvořákovu Novosvětskou hrála Sajaka Šoji už se školní kapelou.

Článek

Co si myslíte o tom, že nový festival je pojmenován právě po českém skladateli Antonínu Dvořákovi?

Je to velmi přirozené a taky logické, že se v Praze pořádá festival, který má v názvu jméno tak významné české osobnosti. Jsem překvapena, že je to teprve zahajovací ročník. Program obsahuje mnoho výborných umělců a také krásných Dvořákových skladeb.

Jaká díla od tohoto skladatele máte ve svém koncertním repertoáru?

Od Dvořáka mám v repertoáru Houslový koncert a moll, Romanci pro housle a klavír, kvinteta. Také jsem nahrála na CD Čtyři romantické kusy pro housle a klavír. Dvořákovy skladby mám velmi ráda. Opravdu jeho hudbu obdivuji; mými nejoblíbenějšími jsou klavírní kvarteta a kvinteta.

Kdy jste se s jeho skladbami setkala poprvé?

Vlastně když jsem byla na základní škole. Byla tam školní kapela, kde jsme hráli Dvořákovu Novosvětskou a chtěli ji předvést na školním festivalu.

V 16 letech jste byla nejmladší vítězkou na Paganiniho soutěži v italském Janově. Jaký jste z toho měla pocit?

Byla jsem ještě dítě a celý průběh jsem příliš nevnímala. Ale jsem velmi ráda, že jsem byla první Japonkou, která tuto soutěž vyhrála. Byla to první větší věc v mém životě. Protože vítězi se stali v minulosti dnes skvělí houslisté, např. Isabelle Faust a Gidon Kremer, tak jsem byla velmi šťastná.

Vracíte se často do rodného Japonska?

Teď už do Japonska přijíždím jen koncertovat, takže asi dvakrát za rok.

Jak často spolupracujete s českými umělci?

Hrála jsem v Japonsku s Českou filharmonií, ale tady jsem ještě nekoncertovala a jsem velmi ráda, že jsem mohla vystoupit před českým publikem. Také se mi velmi líbí Praha, památky a hlavně její atmosféra.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám