Hlavní obsah

Jak Jiří Menzel hodoval v Peci

Právo, Kateřina Farná

Režisér a scenárista Jiří Menzel (68) pozval před pár dny do horského hotelu Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou celý tým, který s ním pracoval na filmu Obsluhoval jsem anglického krále. Pozvání na party se zvěřinovými hody přijali i představitelka Lízy - Julia Jentschová (28) z Německa a bulharský herec Ivan Barnev (33), který hraje mladého pikolíka Jana Dítěte. My jsme pozvání využili a přítomné vyzpovídali.

Článek

"Nejtěžší pro mě bylo vybrat z Hrabalovy knihy to podstatné, protože tam toho je strašně moc. Film je spíš odleskem knihy," odpovídá Menzel na otázku, co se mu zdálo na filmu nejnáročnější. Sám ve zkratce popsal snímek takto:" Je 110 minut dlouhej a šťastně to dopadne." A proč si pro hlavní mužskou roli vybral zrovna Ivana Barneva? "Znal jsem ho už dřív. Když jsem hledal mezi českými kluky, nenašel jsem, co jsem hledal. Barnev je muž, který má charisma, a je to dobrej herec. Hlavně, je mu přes třicet, vypadá na sedmnáct, ale může vypadat i na čtyřicet," doplňuje režisér.

Režisér byl náročný

"Najednou se mi otevřely dveře do velkého světa," komentuje přijetí své role Barnev. "Dostal jsem se do jiné reality, která mě úplně pohltila," vypráví nadšeně. "S Menzelem se známe z divadla. Pamatuji si, že byl na začátku velmi náročný. Chtěl, abych se uklidnil, abych vynechal divadelní výraz a abych se naladil na filmovou rovinu. Myslím, že někdy uprostřed natáčení jsem se do toho dostal a začali jsme spolu dobře vycházet. Nakonec jsem už nepotřeboval žádné připomínky, chápali jsme se jenom pohledem."

Na hody přijel i se svým tlumočníkem, jinak divadelním režisérem Nikolajem Penevem. Vypadali jako bratři, vstřícní konverzaci na jakákoli témata. O Bulharsku, jeho kultuře, cestování, politice nebo o filmování, což nás zajímalo nejvíc. Jak jsme zjistili, byly pro Ivana při natáčení nejtěžší asi tři věci: jeho špatná čeština, lechtivé scény a pak jeho divadelní gesta: "Cítil jsem se divně při scénách, kdy jsem byl nahý. Pak jsem ale poznal, že je mi štáb nakloněný, a to mi hodně pomohlo. Taky jsem měl potíže, když jsem musel poprvé před lidmi promluvit česky. Nakonec se ale zdálo, že i když mluvím se spoustou chyb, není to pro ně až tak odpudivé. Že to zní spíš sympaticky a mírně komicky."

Julia Jentschová se také svěřila se svými pocity při natáčení. "Nejnáročnější pro mne bylo zahrát sudetskou Němku, která zpočátku věří ideologii Hitlera, se kterou já nesouhlasím. Zdá se mi divná. A zahrát postavu tak, aby jí diváci věřili, znamená uvěřit tomu, v co věří Líza. Ale nakonec jsem se s tím snad poprala statečně. Myslím si, že ji diváci mohou mít rádi. Je mladá, plná života a její postoje se s časem mění."

Film o jídle a pití

Hned v úvodu večera Jiří Menzel nabádal: "Hrabal psal nejraději o jídle a pití. Dlouho to taky vypadalo, že i náš film bude jen o žrádle a pití. Takže neváhejte a běžte rautovat!" Zvěřinové hody měly skutečně velký úspěch. Podával se mufloní guláš, kančí, dančí a srnčí se švestkovou omáčkou na víně nebo na smetaně. Předváděly se historické jídelní lístky i gastronomické pomůcky, třeba slonovinová lžíce na kaviár. Ochutnávalo se víno a probíhalo pivní klání, kde se proti sobě postavily týmy novinářů a herců.

Soutěžilo se v poznávání pivních značek i ve správném načepování půllitru zlatavého moku. Večírkem se až do ranních hodin prohrála i jazzová kapela a la 30. léta, jež byla ke konci programu sotva schopna zmobilizovat se k jednotné notě. Na horskou party přijela i vítězka slovenské Star Dance, temperamentní a zábavná Zuzana Fialová.

Osmiruký číšník

Zajímavými hosty byli také experti na gastronomii, kteří se na natáčení filmu, v němž hraje správné stolování a servírování velkou roli, podíleli. Jeden z nich, Jiří Kalina, vyprávěl o tom, jak si Hrabal vymýšlel nereálné věci, a Menzel se je pak snažil ve filmu zrealizovat. "Ani v nejlepších hotelích nenosí číšníci osm jídel na ruce. Ve scénáři bylo v poznámce: Nalezneme artistu. Nesrovnalostí bylo ze začátku hodně, ale nakonec jsme si názory vyjasnili," tvrdí Kalina.

Asi nejpůvabnější ozdobou večera byla slovenská herečka Emília Vášáryová (64). Ta se sice ve filmu mihne jen s odhaleným výstřihem, ale na party přitahovala velkou pozornost. Všichni si ji fotili a chtěli s ní udělat rozhovor. Ale ona je s lehkostí a šarmem sobě vlastním jen elegantně odháněla.

Dojemné přivítání Krále Ubu

Herec Oldřich Kaiser, který ztvárnil hlavní postavu Jana Dítěte v pozdním věku, nepřijel. Zato přijelo jeho druhé já - Jiří Lábus: "Knížku jsem přečetl skoro na jeden zátah. Ve filmu hraju hoteliéra, ale má role je velmi drobná. Důležité bylo postavu hned zachytit, aby divák poznal, jaký má charakter. Byla to ale radostná práce. Celý štáb pracoval s láskou a velkým zaujetím pro věc," popisuje natáčení Lábus.

Kolem půl jedenácté dorazil i Marián Labuda, slovenský herec, který prošel už celou řadou Menzelových filmů. Sál ztichl, byla tma a všichni čekali až vstoupí Král Ubu. Následoval potlesk, objetí a fanfáry. K úžasu všech spolu začali Labuda sMenzelem tančit, jako by všem chtěli naznačit: Je nám fajn, je nám skvěle. Bavte se, dokud je čas!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám