Hlavní obsah

Ivan Fíla

Cenu Český lev mohou získat režiséři Jan Hřebejk (Horem pádem), Ivan Fíla (Král Zlodějů) a Marek Najbrt (Mistři). Jsou to režiséři snímků nominovaných na nejlepší tuzemský film v roce 2004. Fíla a Najbrt jsou současně také scénaristy nebo spoluscénaristy svých filmů.

Foto: Darina Boumová

Výstava ukáže sochu vyrobenou 3D tiskem od Adama Krhánka

Článek

Ivan Fíla

za režii filmu Král zlodějů

Úspěch Ivanu Fílovi (24.12.1956 Praha), který v roce 1977 emigroval do Německa, přinesl jeho celovečerní debut,  psychologické drama Lea (1996) které uspělo na řadě festivalů, získalo Křišťálovou hvězdu za nejlepší film na 24. MFF v Bruselu v roce 1997 a bylo i nominováno na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší zahraniční film. Za svůj výkon v hlavní roli získala Českého lva Lenka Vlasáková.

Na svém druhém filmu Král zlodějů pracoval celých deset let, natáčet ho začal v roce 2000 a dokončil až v roce 2003. Snímek byl navržen i do soutěže na Oscara za Slovenskou republiku, ale nebyl vybrán.

Ivan Fíla, který vystudoval film v Kolíně nad Rýnem natočil na patnáct celovečerních dokumentárních filmů a pohled dokumentaristy se objevuje i v  Králi zlodějů.

Tuzemští diváci se s jeho tvorbou mohli poprvé seznámil až po listopadu 1989. V sekci Exilová tvorba na MFF v Karlových Varech byl v roce 1990 uveden jeho celovečerní dokument Kroky v Labyrintu (1990). Režijně a scenáristicky se podílel také na šestidílném seriálu televize ZDF Vzestup a pád Adolfa Hitlera (Hitler - eine Bilanz 1995).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám