Hlavní obsah

Iva Hüttnerová maluje domácí štěstí

Právo, Jan Šída

Herečka a malířka Iva Hüttnerová vystavuje své oleje a grafiky v galerijních prostorách pražské Novoměstské radnice. Výstava Obrázky vznikla u příležitosti jejích prosincových sedmdesátin a je k vidění do 20. ledna 2019.

Foto: archiv autorky

Z obrazů Ivy Hüttnerové dýchá klid a pokoj (Nádraží).

Článek

Svět v dílech je světem veskrze romantickým, a hlavně nedotčeným moderní civilizací. Malířka přiznává inspiraci dávno minulými časy, kdy dámy nosily klobouky a pánové se předháněli v galantnosti.

Výtvarně vychází především z odkazu naivního umění, hlavně z rukopisu Henriho Rousseaua. Ale také z raných renesančních mistrů, především tam, kde se objevují biblické motivy. Adam a Eva na jejím obraze leží pod jabloní a meditují o hříchu společně s hadem. Přízračná zamžená krajina v dáli evokuje Leonardovy obrazy.

Hlavním těžištěm její tvorby je vztah mezi mužem a ženou zasazený do kulis plných psů i koček, často doprovázený tragikomickou situací. Takový je třeba souboj dvou dam v negližé o jednoho muže. První drží samopal sten gun a druhá revolver. Chlápek je zastlán v duchnách a trpělivě čeká, jak to dopadne. Opodál bloumající sekundant s doktorem dávají duelu oficiální charakter.

Autorka si všímá i významných osobností naší kultury. Malíř Jan Zrzavý důstojně kráčí na jejím oleji zasněženými malostranskými uličkami s obrazem v podpaží za doprovodu dvou pouličních koček. Spisovatel Karel Čapek zase stojí se psem Dášeňkou na lávce přes potok u domu ve Staré Huti a rozjímá.

Právě fantazie je tím hlavním hnacím motorem malířky. Díky ní může skládat vedle sebe různé významové roviny tak, aby výsledná kompozice pohladila člověka hlavně po duši.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám